Родителите не говорят с децата си за опасностите в интернет, а им го забраняват. Това разказа Явор Колев, бивш шеф на отдел "Кибепрестъпност" в ГДБОП.

Така той обобщи едно от нещата, което чул от над 120 хилиляди деца в 123 училища,  които посетил като част от кампанията "Пази детето в интернет" на застрахователното дружество "Лев Инс". Колев е шеф на дирекция в него.

Идеята за кампанията дошла по време на пандемията, когато заради ограниченията животът в дигиталия свят се разширил. "Изнасяхме лекции дори в училища с 15 деца, защото вече всеки има телефон и достъп до интернет", обясни Колев. И посочи, че при обиколките често децата им казвали, че не споделят с родителите си, които били заети. Затова те търсели подкрепа в свои връстници в мрежата. "За съжаление там има и сексуални насилници", добави Колев. Обясни, че децата искали бързо да станат популярни в интернет и често правели грешки като пускали по-разголени снимки. Затова и се спрели на олимпийската шампионка по карате Ивет Горанова за лице на кампанията. Тя добила своята популярност с упорит труд. 

"Децата ни казаха, че родителите им се държат императивно, забраняват им достъп до социалните мрежи, което е невъзможно. Затова във втория етап на кампания ще се съсредоточим върху родителите, защото те са първата линия на защитата", обясни той. И посочи, че освен с родителите, ще се проведат срещи и с учителите.

"Важно е да предвиждат атаките, защото това те пази", допълни Горанова. И предизвика всички ученици да изправят своя рисунка на тема как да се пазим от кражби на профили в социалните мрежи, както и други киберпредизвикателства. Всички те ще бъдат публикувани във фейсбук страницата на "Лев Инс". Събралите най-много харесвания до 19 април ще получат различни награди.