•  До края на май изтича срокът на годност на 961 хил. дози
  •  У нас се имунизират от 56 до 95 души на ден
  •  Министър Меджидиев: Ресурсът за имунизации, предвиден за 2025 г., стига за изграждането на детската болница

COVID ваксини за близо 80 млн. лв. е бракувала България досега, а в следващите три месеца вероятно ще бракува още 950 хил. дози. Това показва проверка на “24 часа”.

2 328 556 са всички ваксини с изминала годност

от началото на имунизационната кампания у нас, съобщиха от здравното министерство.

Още 961 хил. дози ще се бракуват до края на май, ако не се използват, дарят или продадат.

На 13 хил. срокът на годност изтича през март, още 436 хил. броя са годни до април, а 512 хил. - до май.

За цялата 2023 година предстои да бъдат бракувани близо 2,8 млн. дози, обясни здравният министър д-р Асен Меджидиев по време на разговор с европейския комисар по въпросите на здравеопазване и безопасността на храните Стела Кириакиду.

“Имаме огромни количества, които ще бъдат бракувани, а стойността им е плашеща”, коментира служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев по БНТ.

Досега България е платила над 510 млн. лв. за препаратите Асен Меджидиев

Асен Меджидиев

Колко обаче е стойността на всички бракувани ваксини и на тези, които тепърва ще се изхвърлят, не е ясно, тъй като от здравното министерство обясняват, че “цените по договорите за осигуряване на ваксини срещу COVID-19 са конфиденциални”.

Цената на бракуваните ваксини обаче може да се изчисли приблизително въз основа на вече оповестявани данни от страна на правителството. Първоначално цените бяха по-ниски - 15,5 евро, или около 30 лева за доза.

През 2021 година служебното правителство, начело с бившия премиер Стефан Янев, одобри купуването на 14 млн. ваксини на “Пфайзер” за 534 млн. лева.

Това означава, че една доза струва 38 лева. Ако средната цена на доставяните различни видове ваксини у нас е 33-34 лв., страната ни е изхвърлила дози на стойност между 76 и 79 млн. лв.

В следващите три месеца изтича срокът на годност на още близо милион ваксини. Ако те не се използват по предназначение, България ще “изхвърли” около 32 млн. лв.

Освен тях над 650 000 дози са със срок на годност януари/февруари 2024 г. и предвид факта, че количествата ваксини срещу COVID-19 многократно надхвърлят търсенето и потребностите на страната, още на този етап е ясно, че тези количества също ще бъдат бракувани.

В последните месеци ежедневно у нас се ваксинират между 56 и 95 души, показва справка в Единния информационен портал. А това означава, че в предстоящите 90 дни ще се имунизират най-много 9 хиляди.

Останалите 950 000 дози ще трябва да се продадат или дарят

“Финансовият ресурс, който е предвиден до 2025 г. за COVID ваксини, спокойно може да стигне, за да изградим Националната детска болница”, коментира още Меджидиев.

Засега не е ясно колко ще струва детската болница, тъй като първо трябва да се изработи архитектурният проект. Той трябва да е готов до края на годината. За сравнение прогнозната стойност на предишния план през 2019 г. за детска болница, според който тя трябваше да е на територията на “Александровска”, бе 95,4 млн. лв.

Доставените количества ваксини отдавна надвишават нуждите на населението ни. Тенденцията на спад в имунизирането тръгна още в края на януари миналата година. През март все още на ден игла получаваха между 1100 и 1500 души. Големият отлив дойде след обявените намерения и последвалото поетапно падане на всякакви мерки. Така през целия април, когато изцяло падна извънредната обстановка, бяха поставени едва 28 906 дози. Пунктовете и болниците, пред които се редяха опашки, започнаха постепенно да затварят заради липса на интерес. В момента желаещите да се ваксинират може да го направят предимно в РЗИ-тата.

Осезаемият спад сред желаещите да се имунизират принуди страната ни да дарява ваксини още през 2021 г.

Голяма част от дозите сме подарили на

Бутан, Иран, Бангладеш, Босна и Херцеговина и Северна Македония.

Това са предимно ваксини на “АстраЗенека”, защото у нас интересът към нея спадна след публикации, че поставянето ѝ предизвиква тромбози. Те бяха опровергани от учените, но бившият премиер Бойко Борисов за кратко забрани поставянето на тази ваксина и така още повече засили недоверието към нея.

Ваксините на “Пфайзер” правителството разпредели в Северна Македония и Босна и Херцеговина.

Заради големия брой страната ни поиска от Европейската комисия да получава по-малки количества от новите партиди, съобразени с нуждите на населението. Още 9 държави настояха за редуциране на идващите доставки, както и за предоговаряне на условията по споразуменията, подписани от ЕК.

Министър Меджидиев също настоява за предоговаряне

на условията, сключени между Европейската комисия и “Пфайзер” за 2022-2023 г.

“Отново заявяваме, че имаме прекомерно много ваксини, нисък ваксинационен обхват, липса на желаещи и на възможност за дарения или препродажба. По-нататъшно получаване и заплащане на ваксини, които ще бракуваме, или дори заплащане на такса за отказ е ирационално”, заяви Меджидиев пред еврокомисарката по здравеопазване.

Според него 30% продължава да е ваксинираното население, а през тази година ще идват и бустерни дози, които няма да бъдат приложени.

l