Въпросът за COVID ваксините го поставих пред Европейската комисия. Имаме огромни количества, които ще бъдат бракувани, а стойността им е плашеща. България няма нужда от повече ваксини. Това коментира здравният министър д-р Асен Меджидиев в предаването "Още от деня" по БНТ.

Според него с ресурсът за тях, предвиден до 2025 г.  може да построим спокойно Националната детска болница. Повечето страни от ЕС ще са на същото становище. Аз не защитавам фармацевтични компании, аз защитавам българските граждани. Позицията ми ще бъде остра, защото производителите не са готови да се откажат от тези доставки. Докато съм министър няма да сложа подписа си да купя нови ваксини, заяви Меджидиев. 

Министърът коментира и темата за медицинските хеликоптери.  Целта на проекта е трайно и устойчиво решаване на проблема с въздушния транспорт, каза той.

 Министерството на здравеопазването подписа с италианската фирма "Леонардо" договор за закупуване на 6 хеликоптера. Още през 2020 г. президентът Радев поиска осигуряване на хеликоптери. Създаде се едно дружество, което нищо не направи по този въпрос. Ние започнахме отначало, обясни Меджидиев.

По думите му на 15 декември ще дойде първият хеликоптер. До средата на годината ще имаме два хеликоптера, ще бъдат в София и в Долна Митрополия или Безмер. Създадохме екип от експерти от няколко министерства. Надявам се до няколко дни да почнем обучение на медицинските екипи, обясни здравният министър.

Екипът е от анестезиолози, които ще се обучават от ген. проф. Венцислав Мутафчийски, проф. Алексиев, проф. Младенов и ще се обучават във ВМА. Според минидтъра сега се подготвят хангарите и болниците, до които ще бъдат транспортирани болните. Надяваме се най-късно до юни да имаме хеликоптери, да бъдат подготвени хангарите и площадките. Юни, юли да летят вече, каза Меджидиев.

Координационен център от експерти от  Министерството  на отбраната и на транспорта ще приемат обажданията и ще разпределят хеликоптерите. Този център ще има връзка със спешните звена и болниците. Безплатна ще е тази помощ. Държавата се грижи за всеки граждани, каза министърът. 

Максимално бързо искаме да доставим два хеликоптера, не всеки хеликоптер може да обслужва планинските служби, обясни още той.