Не е прецедент, грипът е сериозна инфекция, която не бива да бъде подценявана. Грипът може да доведе да усложнения, те може да са от самия грип или бактериални инфекции. Не мисля, че случаят с 6-годишното дете е изключение, такива случаи винаги е имало. Това заяви д-р Трифон Вълков, който е медик от Инфекциозна болница в София. Той коментира случая с детето, което беше транспортирано със "Спартан" от Бургас заради усложнения след прекарана скарлантина, а после и грип. 

Тази грипна епидемия не протича по-тежко на фона на останалите, смята медикът. Според него в софийските болници и особено "Пирогов", които и на тях са им помагали, по отношение на подготовка и оборудване, остава едно от местата, където може да се окаже адекватна помощ. 

"Понякога хората остават с впечатление, че когато влязат в болница с инфекция, нещата трябва да тръгнат. Това не е функция на лекарствата. Ако се започне прекалено късно с противовирусни препарати, те може да не действат. А антибиотиците не действат на грипния вирус, а само когато има бактериална инфекция", каза още д-р Вълков. Понякога имунната система, активирайки се, може да нанесе по-големи поражения, добави той.  Според него случаите на хоспитализации понамалели.