В сряда дават на НОИ документите на актьора и другите освидетелствани до февруари

Около 1600 инвалиди от месеци не получават пенсии, добавки и помощи и едва свързват двата края. Точно както легендарния актьор Георги Стайков, за чийто случай “24 часа” разказа.

Причината е, че ТЕЛК решенията на тези хора са изтекли. Те са поискали преосвидетелстване, но заради огромната натовареност на комисиите датите им за явяване се бавят, а през това време не получават пари от държавата.

От месеци омбудсманката проф. Диана Ковачева алармира за проблемите. А на 15 ноември прати на депутатите и конкретни законови промени. От ГЕРБ ги припознаха и парламентът спешно прие да не се спират пенсиите и помощите (като безплатни винетни стикери, лична помощ, асистентска подкрепа, данъчни облекчения) до издаването на новите им решения.

Това обаче може да се случи

при три важни условия - да са подали заявление-декларация за преосвидетелстване най-малко три месеца преди изтичане на срока на експертното решение, да имат насрочена дата за преосвидетелстване и да не са се явили на ТЕЛК/НЕЛК поради забавяне в медицинската експертиза.

Приетите промени от 48-ото народно събрание влязоха в сила от 29 януари 2023 г. Информацията за хората, които са зесегнати от поправките, бе получена от Министерството на здравеопазването в Националния осигурителен институт (НОИ) и Агенцията за социално подпомагане (АСП) на 13 февруари 2023 г. Това беше и законоустановения от депутатите срок.

Той обаче е твърде кратък за въвеждане на новите данни. От НОИ и от АСП направиха всичко възможно хората да получат парите си още през март и инвалидните пенсии ще се изплатят още през първата на половина на другия месец. А

помощите на 1588 души ще се платят след 15 март

от АСП. До 16,30 ч вчера нямаше постъпил нов списък в Агенцията за социално подпомагане, показа запитване на "24 часа". Това трябва да се случва регулярно до 20-о число на месеца.

В сряда в НОИ трябва да постъпят преосвидетелстванията на хора като актьора Георги Стайков, които са минали на комисия до началото на февруари. Чрез “24 часа” той предупреди, че ще заведе иск в съда в Страсбург за 2 млн. евро, ако до 7 март не получи инвалидната си пенсия за януари и февруари. От декември м.г. не е получавал определените му от ТЕЛК 604 лв. на месец.

Факсимиле от броя на “24 часа” от 20 февруари.
Факсимиле от броя на “24 часа” от 20 февруари.

Георги Стайков получава лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване, считано от 2.07.2020 г. Срокът на инвалидността по предходно експертно решение е 1 януари 2023 г. За месеците януари и февруари 2023 г. на лицето не е изплатена пенсия за инвалидност поради общо заболяване, тъй като в териториалното поделение на НОИ в Бургас не е постъпила медицинската му документация. Към днешна дата медицинското досие на лицето е в Регионалната картотека на медицинската експертиза (РКМЕ). На 21.02.2023 г. от РКМЕ се очаква да постъпят в НОИ - Бургас, документи на лица, които са се преосвидетелствали в началото на февруари (какъвто е случаят с г-н Стайков). След получаване на медицинската документация в рамките на няколко дни ще се изготви решение на медицинската комисия и изплащането на пенсията ще бъде възобновено, пише в позицията на НОИ по казуса.

Проблемите в ТЕЛК и НЕЛК са от години. Комисиите са пренатоварени и липсват кадри заради ниското заплащане и тежката работа. Положението се влоши още повече по време на пандемията. От 13 март 2020 г. се въведе удължено действие на решенията на ТЕЛК и НЕЛК за времето на извънредното положение и извънредната епидемична обстановка и три месеца след нейната отмяна.

Така от 1 април 2022 г. хиляди инвалиди трябваше да се преосвидетелстват, което още повече натовари комисиите. А в някои области

забавянето минава и година от подаване на документите

Недостигът на специалисти по педиатрия, които да участват при експертизата, е сред основните причини за забавяне освидетелстването и преосвидетелстването от ТЕЛК при деца до 16 г.

Един от примерите, които омбудсманът даде, е именно забавяне на медицинска експертиза на дете с аутизъм, при което на 1 ноември 2022 г. изтича експертното решение.

Майката сигнализира, че още на 26 август 2022 г. е подала нужните документи за преосвидетелстването му в Регионалната картотека на медицинските експертизи, но датата, определена за явяването му пред ТЕЛК, е чак на 13 януари. Дотогава детето и неговата майка не ползват социалните си права, включително за личен асистент на детето.