Япония ще наложи от неделя по-строги антиковидни мерки за пристигащите от Китай, каза премиерът на страната Фумио Кишида, цитиран от Ройтерсq предава БТА. Решението е свързано с нарастващия брой на случаи на зараза сред пристигащите от Китай.

Допълнителните мерки ще включват изискване за отрицателен тест за коронавируса, направен преди пътниците да се качат на директен полет от Китай, заяви днес Кишида.

Япония ще продължи да изисква от авиокомпаниите да ограничат допълнителните полети от Китай, съобщи министър-председателят по време на пресконференция по повод настъпването на Нова година.

„Необходимите ограничения се въвеждат в момент, в който се опитваме да вземем всички възможни мерки за предотвратяване на заразявания“, допълни Кишида.

Той съобщи още, че решението е взето заради резултатите от ковид тестовете на пристигащи от Китай в последните дни и заради подобни мерки, предприети от други държави.

Данни на японското министерство на здравеопазването сочат, че 53 от 56 пристигнали от чужбина са положителен резултат от теста за ковид, направен на летищата в страната вчера, са били от Китай, а в понеделник всичките 25 души с положителни проби са били от Китай.

Повечето държави членки на ЕС подкрепят идеята идващите от Китай да се тестват, преди да тръгнат, заяви говорител на Европейската комисия. Пекин определи като „дискриминация“ мерките, наложени също и от Южна Корея, и САЩ.

Освен това външното министерство на Япония каза, че е позволено директните самолети от Хонгконг Конг и Макао да кацат в страната, но не и на летищата Нарита и Ханеда, близо до Токио, Кансай, близо до Осака, и Чубу, близо до Нагоя. Авиокомпаниите все още са длъжни да спират допълнителните полети от Хонгконг и Макао, дори след като списъкът с позволените за кацане летища бе разширен сега, добави министерството.