Гръцкият здравен министър Танос Плеврис призова Европейската комисия да вземе мерки за преодоляване на недостига на лекарства, информира в. „Катимерини“.

Според съобщение на гръцкото министерство на здравеопазването вчера Плеврис е изпратил писмо до еврокомисарката по здравеопазването Стела Кириакидес, в което призовава за „централна политика на ниво Европейски съюз по проблема с недостига на лекарства, пред който са изправени всички държави членки на Европейски съюз."

„Държавите членки се опитват да се справят с този проблем чрез вътрешни процедури, но въпреки това е наложително да има централизирана политика на ниво целия Европейски съюз за справяне с проблема“, пише Плеврис.

Гръцкият здравен министър е призовал ЕК да бъде „повишено производството на лекарства“ в евросъюза, допълва Франс прес.

В понеделник министерството на здравеопазването обяви серия от мерки в опит да се справи с недостига. Те включват повишаване на цените на много евтините лекарства, така че те да бъдат продавани на гръцкия пазар, а не на международния пазар, където цените им са много по-високи, отколкото в Гърция.

Гръцката агенция по лекарствата (EOF) забрани износа на определени продукти, които не достигат, и уточни, че част от недостига се дължи на проблеми в в глобалната верига на доставки.

Председателят на съюза на гръцките фармацевти Константинос Лурантос каза, че произвежданите в страната лекарства са сред най-евтините в Европа и се изнасят на много по-високи цени. Той посочи пред финансовия сайт „Нафтемборики“, че ситуацията се влошава.

Гръцкият здравен министър обеща да засили проверките на търговците на едро в опит да ограничи износа на лекарства, които не достигат, предаде БТА.