Подкожно инжектиране на ботулинов токсин намалява активността на потните жлези за 6-9 месеца

Изпотяването е нормален физиологичен процес, който предпазва тялото от прегряване. Потта по принцип е бистра прозрачна течност от вода, соли, протеини, липиди, която в чист вид не мирише.

Неприятният дъх се появява, когато микроорганизмите, които живеят върху кожата, започнат да я преработват и се отделят летливи съединения на сяра и азот, образуващи амоняк и сероводород. Резултатът е зловоние на развалени яйца, лук, урина. Синдромът се нарича осмидроза.

Съществува и друга разновидност на прекомерна секреция на пот - бромхидроза. При нея миризмата и без бактерии е неприятна. Бромхидрозата

често се провокира от ендокринни заболявания и определени храни

Може да се дължи и на генетична предразположеност, обясняват лекарите.

“Ако преди не сте имали такава миризма и внезапно се появи, тогава е необходимо да се изключат инфекции и ендокринна патология. Ако винаги сте я имали, трябва да потърсите специалист за радикално решение”, казва д-р Светлана Кукушкина, шеф на отделение по дерматовенерология и медицинска козметология в известна клиника. Хората имат различни нива на изпотяване. За прекомерно ниво (хиперхидроза) говорим, когато то причинява дискомфорт и се отразява на качеството на живот, обяснява тя.

Според дерматолози от фирмата Vichy миризмата на пот може да се промени по няколко причини:

лоша хигиена, носене само на синтетични дрехи, прекаляване с подправки и алкохол и прием на определени лекарства

Острата миризма може да се провокира и от хормонални колебания. Най-често това става при юношите в пубертета, при бременните жени и кърмачките.

Как да се справим с този неприятен за пациента и околните проблем?

Най-простият и разпространен способ са дезодорантите и антиперспирантите

Но мнозина не правят разлика между тях и не ги използват правилно. Първият е от групата продукти с аромат против неприятна миризма, а вторият – срещу самото потене.

Дезодорантът ароматизира и премахва миризмата, но не спира потенето. Той се бори с микроорганизмите, които причиняват лошия дъх.

В състава на дезодорантите има компоненти с антимикробен ефект - денатуриран етилов спирт, етилхексилглицерин, калиев нитрат.

Експертите съветват да подбирате препарата според особеностите на своя организъм. Затова инструкциите трябва внимателно да се четат. Важно е и той да не предизвиква раздразнение и зачервяване.

Ако ви притеснява повишеното изпотяване, трябва да изберете продукти, обозначени като антиперспиранти. Те съдържат алуминиеви соли, които за известно време стесняват порите, и така намаляват процеса на изпотяване.

Като алтернатива на продуктите с алуминиеви соли действат естествени съставки - абсорбиращия минерал перлит или стипца от естествени минерални соли.

Антиперспирантът трябва да се прилага вечер след душ, така че да има време продуктът да стесни каналите на жлезите през нощта, когато няма физическа активност.

Ако лошата миризма е по-големият ви проблем, ползвайте дезодорант. Това е парфюмиран продукт с антисептични и бактерицидни съставки, който ароматизира, но не влияе на интензивността на изпотяването. Най-добре е да се нанася сутрин след миене или къпане. Средното време за действие на такива средства е около 5-6 часа.

В такива случаи е много важна хигиената. Трябва редовно да се взема душ и да се отмива потта. Тогава бактериите не успяват да я преработят и да отделят амоняк.

Всички препарати трябва да се нанасят върху чиста и суха кожа

Ако изпотени използвате дезодорант, смесването му с парфюма само ще влоши неприятната миризма.

Ако страдате от прекомерно повишено изпотяване, с което дезодорантът не може да се справи, се допитайте до дерматолог или козметолог.

Има процедури, които намаляват изпотяването в определени зони. Една от тях е подкожно инжектиране на ботулинов токсин, който намалява активността на потните жлези за около 6-9 месеца.