• Загрявайте гозбите от 20 до 40 градуса и никога в пластмаса
  • Най-добре е ястия независимо от времето навън, температурата трябва да е близка до нормалната телесна температура

Известната поговорка “Парен каша духа” не е само предупреждение да не повтаряме грешките си. Тя има съвсем конкретен смисъл в препоръката на лекарите да избягваме твърде горещата храна, защото уврежда здравето.

Студените гозби не са вкусни и са блудкави. А топлият чай или супа е балсам за премръзналия.

Храната обаче не трябва и да пари нетърпимо, казват специалистите. Според тях редовната консумация на горещи продукти може да докара редица здравословни проблеми, включително рак.

Най-безобидната пакост е да си изгориш езика и устата

Това не е фатално, но е болезнено, казват лекарите. Образуват се рани, храните се и говорите по-трудно. Заздравяването отнема няколко дни, през които ще ви се наложи да приемате само студени ястия.

Рязката смяна горещо-ледено е особено опасна за зъбите и венците, прави ги податливи към разрушаване и кариеси. Ако пиете постоянно ледено айскафе, върху емайла се появяват цепнатини, в които ще се трупат бактерии и зъбите постепенно се разрушават.

Болка при чувствителни зъби предизвиква и твърде горещото.

Но освен шанса да изгорим небцето си или да ни замръзне за миг устата, не успяваме да отделим достатъчно слюнка, която е нужна за последващия храносмилателен процес. Но може би най-негативният ефект от приема на храна ледена или вряла е, че така не усещаме вкуса на храната, тъй като

рецепторите са блокирани и това е предпоставка за преяждане

Парещите храни причиняват щети на гърлото, изгарят го отвътре и се появяват отоци.

Много по-опасни са парещите храни за стомаха. Под влияние на високата температура

хранопроводът започва да се руши,

стените му се увреждат, смятат гастроенеролозите.

Термичното изгаряне води до подуване и човек трудно преглъща дори вода. Ако изгарянето е тежко, то убива тъканите на проводната тръба. В засегнатите области се образуват язви, които няма да изчезнат без медицинска помощ.

Редовното приемане на много гореща храна може да увреди и стомаха, като нарани деликатната стомашна ципа. Следват възпаление и болка в корема.

Отоците и язвите причиняват стеноза на ларинкса. От стесняването му дишането се затруднява. В белите дробове не навлиза достатъчно въздух и пациентът започва да се задушава. В някои случаи това прераства в бронхит и пневмония.

„Ако ларинксът не е силно изгорен от гореща храна, ще се измъкнете от ларингит. Но, за съжаление, последствията понякога са по-страшни. Изгарянията на вътрешните органи провокират и рак“, отбелязват лекарите. Тежките лезии могат

да причинят злокачествени тумори

Мъжете трябва да са особени внимателни, тъй като по-често страдат от рак на ларинкса или хранопровода.

Особено вредно е храната да се подгрява и сервира гореща в пластмасови съдове. Нагрети, те отделят до 55 пъти по-бързо химикали, които се просмукват в продуктите. Дори и да пише, че е пластмасовата опаковка е безопасна за микровълнова фурна, тя пак пуска вредни химически вещества, в много случаи канцерогени. Затова затопляйте яденето в метална или стъклена посуда.

Следете етикета за високо съдържание на бисфенол. В тялото той действа като естроген и насърчава развитието на клетки на рак на гърдата.

Тайвански изследователи откриха, че високите температури увеличават количеството на съединението меламин, което

повишава риска от камъни в бъбреците

Учените смятат, че загряването на храната в пластмаса може да вдигне кръвното, да увреди сърцето, да отключи диабет и други нарушения на метаболизма. Готвенето в пластмаса е особено вредно за бременни жени, бебета и деца.

Проучванията показват, че оптималната температура за храна и напитки е от 20 до 40 градуса по Целзий. Така ще се насладите на храната, без да навредите на здравето. Ако случайно прегреете обяда в микровълновата печка, не му се нахвърляйте, а изчакайте няколко минути.

Дори чай с топлина 40 градуса ще ви загрее и спаси от студа,

тъй като е по-горещ от температурата на човешкото тяло.

При настъпването на по-студено или по-топло време несъзнателно променяме и предпочитанието към храните и напитките и тяхната температура при хранене. В по-студеното време търсим по-топла храна и топли напитки, най-често чай. В по-топлото време веднага прибягваме към студени напитки и коктейли, сладоледи и студени салати. Това, което хората забравят, че храната, която трябва да приемаме независимо от температурите навън, трябва да е близка до нормалната ни телесна температура.

Хората обаче трябва да знаят, че комбинацията на ястие и напитка (или ястие и ястие) с различна температура е изключително шокова за организма – например ако хапнете топла супа с чаша студена сода. Най-добре е да се избягват подобни комбинации, но ако не можете, оставете си време между двете консумации.