Докторът на Брайън Адамс му препоръчва 27 пъти месечно, но кой прави толкова много

С напредване на възрастта лудориите в леглото отстъпват място на рутината, на ежедневните грижи и на професионалния стрес. И колкото повече човек изоставя редовния секс, толкова повече започва да се притеснява и по този въпрос. На първо място, емоционално, защото неизбежно възникват въпросите дали още се обичате с половинката, след като не изгаряте вече от толкова голямо желание за интимно свързване. След това идват тревогите как това се отразява на тялото ви, тъй като съществуват вече доста изследвания за ползата от секс за здравето.  "Бяла техника" - поза от Кама Сутра.

"Бяла техника" - поза от Кама Сутра.

Оказва се, че дори секси звезди като Брайън Адамс са попаднали в плен на тази тема. В интервю за “Гардиан” 63-годишният музикант разкри, че неговият лекар го съветва да продължи да бъде активен в леглото, защото мъжете се нуждаят от 27 пъти секс месечно, за да имат здрава простата. Но кой всъщност получава толкова, разсъждава канадецът, написал едни от най-нежните рок балади. Питан какво предпочита - секс, пари или слава, пък отговаря: “Една чаша чай е достатъчно”.

Преди да се отдаде на кротък семеен живот през 2009 г. с бившата си асистентка Алиша Грималди, музикантът е свързван с редица красавици, сред които топмодела Ел Макферсън и италианската актриса Катерина Мурино. Адамс става баща за първи път на 51-годишна възраст. Първата му дъщеря се ражда през 2011 г., а две години по-късно и втората. Така че той много добре познава натоварването, през което минават родителите с малки деца, а още повече тези от тях, които са в напреднала възраст. Музикантът обаче твърди, че притежава завидна енергия да продължи активно да изнася концерти и да се грижи за семейството си, защото още на 28-годишна възраст

престава да яде месо, а през последните години спира и всички продукти от животински произход

Той си спомня как веднъж бразилски журналист го попитал дали знае за колко целувки по света са “виновни” неговите романтични песни.

“Никога не бях мислил за това преди. Журналистът беше изчислил, че вероятно са милиард, и това много ми хареса. Представете си, че сте отговорни за милиард целувки – наистина е добре за мен, защото без любов ние сме нищо”, обяснява Брайън Адамс.

По отношение на многото секс той е на различно мнение независимо от съветите на своя доктор. А се оказва, че и повечето хора мислят като музиканта. Проучвания на Института за изследване на секса, пола и репродуктивността “Кинси” в САЩ са установили, че честотата на половите контакти е средно между един-два пъти седмично, доста по-малко от предписаните 27 пъти месечно от лекаря на Брайън Адамс. При това учените предупреждават, че е възможно реално да са даже по-малко, тъй като хората са склонни да преувеличават относно сексуалния си живот. В техните анкети например младите хора между 18 и 29 г. са посочили, че правят секс средно 112 пъти годишно, или около два пъти седмично. Следващата възрастова група до 39 г. се отдава на любовни забавления 86 пъти годишно, а над нея само 28% се радват на секс, и то най-много 3-4 пъти месечно.

Данните на “Кинси” се потвърждават и от други проучвания по света, което показва, че намаляването на риска от рак на простатата чрез редовен секс трудно може да се случи. А и съществува разминаване между различните изследователски екипи за необходимия брой полови контакти, които биха подобрили здравословното състояние на мъжете. Правени са няколко проучвания по въпроса след 2004 г.

Последното е на Харвардския университет и всъщност внася малко успокоение. То е установило, че

не е задължително да се практикува толкова много секс,

даже въобще може да не се прави. Необходимо е просто мъжете да еякулират поне 21 пъти месечно, за да намалят риска от рак на простатата. Те могат да предизвикат изхвърляне на семенна течност от пениса си и чрез мастурбация, гледане на филми или онлайн съдържание за възрастни. Учените са проследявали честотата на еякулация на 31 925 мъже в продължение на години, за да стигнат до необходимия брой от 21 пъти месечно. Те са попълвали редовно анкети с въпроси за сексуалното си поведение и начин на живот. След като са премахнали въздействието на външни фактори като телесна маса, физическа активност, консумация на храна и алкохол, житейски стресови фактори като развод, те установили, че господата, които еякулират почти всеки ден, са с

една трета по-малко склонни да развият рак,

отколкото тези, които го правят от четири до седем пъти месечно. Открили са също, че намаляването на риска от рак на простатата не е единствената полза от честото изхвърляне на семенна течност. То помага и за спадане на стреса и чувството на тревожност, засилва имунния отговор на организма и подобрява съня. Когато еякулирате, тялото ви освобождава хормони като пролактин и окситоцин, които ви правят сънливи и готови за заслужена почивка, обясняват изследователите от Харвард.