Асоциация на германските лекари призова обществеността да избягва да посещава спешните отделения на болниците, ако страда само от леки заболявания по време на празниците, предаде ДПА.

Германското дружество по анестезиология и интензивна медицина (ГДАИМ) отправи призива в свое изявление, докато страната отбелязва Бъдни вечер.

Хората трябва внимателно да обмислят дали са в състояние сами да се погрижат за някои "леки заболявания" у дома по време на Коледа и в края на годината, бе цитиран президентът на ГДАИМ Франк Ваплер. "Това може да запази болниците свободни за тези, които наистина имат сериозно заболяване и се нуждаят от спешна помощ", добави той.

Често анестезиолозите работят в отделенията за интензивно лечение или като лекари в спешната помощ.

По думите му от няколко седмици болниците са претоварени с пациенти, страдащи от респираторни инфекции, а заболяванията засягат и служителите, които ги лекуват. "Всички ние трябва да дадем своя принос, за да гарантираме, че тази ситуация няма да се влоши, особено по време на коледните празници", каза Ваплер.

Въпреки това той заяви, че по време на празниците няма да има сривове в работата на службите за спешна помощ или в предоставянето на спешно лечение, пише БТА.