Редувайте празничните висококалорични ястия с разтоварващи дни

Коледа е време да му отпуснеш края и да ядеш и пиеш на воля с близки и приятели. Или поне така смятахме преди пандемията. Опустошителното въздействие на коронавируса обаче ни показа, че няма нищо по-важно от добрата имунна система. Тези, които я имат, се справиха по-добре при срещата си с него. За останалите беше трудно, а за някои дори фатално.

Сега сме на прага на грипна вълна, която в съчетание с продължаващия да циркулира коронавирус може да се окаже също голямо предизвикателство. Така че най-добрият подарък, който можем да си направим за Коледа, е да продължим да се грижим за здравето си чрез балансирано хранене, физическа активност и достатъчно сън.

Да, трудно е, когато изкушения дебнат отвсякъде. И не става въпрос само за отрупаната трапеза с традиционни висококалорични ястия, а за поредица от обстоятелства, които натоварват организма, като например по-малко сън и почивка. Той е принуден да се мобилизира да се справи и пропуска

да противодейства на вируси и бактерии, с които се сблъскваме

Проучвания са показали, че хората приемат около 6000 калории по Коледа, което е три пъти повече от обичайното дневно количество. Всеки четвърти обаче е наясно, че това не е добре за тялото му, и се опитва да намали алкохола и яденето през декември, за да може да не мисли за ограничения точно по празниците. Според експерти това е добра стратегия, но е необходимо да продължи да се спазва и през празничния период, като например “лошите дни”, в които ядем мазни и висококалорични храни, се редуват с такива, в които сме основно на зеленчуци и фибри.

Набавете си пребиотиците от храни като лук, чесън, праз, овесени ядки, ябълки, карфиол и брюкселско зеле.
Набавете си пребиотиците от храни като лук, чесън, праз, овесени ядки, ябълки, карфиол и брюкселско зеле.

“Коледа е един ден, но ние всъщност празнуваме през целия декември с различни събирания, на които има много ядене и пиене. Хората смятат, че да останеш здрав, зависи единствено от това, което консумираш, но това не е съвсем така, тъй като това е период от годината, в който сме склонни да водим доста заседнал начин на живот, да стоим неподвижно на закрито за дълго време. Така че поддържането на активност и добър сън също са важни за компенсиране на нездравословното въздействие по празниците”, казва английският диетолог Рийма Пател пред в. “Дейли мейл”.

Тя съветва да не се въздържате от забавления и празненства, а просто да спазвате някои малки правила за здравословно поведение. Например да не гладувате с часове в очакване на богат коледен обяд или новогодишна вечеря, защото със сигурност ще консумирате повече. По-добре е да си хапнете нещо малко преди тях като ядки или плодове, за да е сигурно, че сте осигурили на тялото си нещо полезно, а също така, че няма да се нахвърлите и да ядете безразборно от празничната трапеза.

“Дайте си време да разгледате какво има на нея, какво действително изглежда добре и какво наистина ви се яде. Не е необходимо да пълните чинията си с храна, която може да не ви трябва или да не ви харесва.

Липсата на сняг прави по-трудни коледните забавления на открито, но и кратка бърза разходка е достатъчна за здравето.
Липсата на сняг прави по-трудни коледните забавления на открито, но и кратка бърза разходка е достатъчна за здравето.

При толкова много празнични събирания не е нужно да прекалявате на всяко”, посочва Рийма Пател. Ако се налага да разкопчавате панталона си или искате да поспите след хранене, значи не сте се справили много добре, защото това обикновено е начинът, по който тялото ви казва, че сте приели повече от необходимото и е време да спрете.

По отношение на алкохола спазвайте същата разсъдливост.

Не експериментирайте с питиета и количества,

дори да сте във ваканция и да можете да си позволите и по-сериозен махмурлук. За да се предпазите от такъв, пийте предварително много вода. Ако все пак се събудите с неприятната алкохолна умора и главоболие, пилешка супа, ферментирали храни като кисели краставички и зеле, банани и ядки могат да ви помогнат за облекчаване на страданието.

Тъй като нашите черва са принудени да работят извънредно по Коледа, защото консумираме толкова много нездравословни и сладки храни, е важно да им помогнем. Те се нуждаят от допълнителни пребиотици и пробиотици, казва английската диетоложка. Пребиотиците са форма на диетични фибри, които подхранват пробиотиците или добрите бактерии, за да балансират нещата в червата. А това е от съществено значение, тъй като обработката и създаването на хранителни вещества не само помагат на тялото да функционира правилно, но и предотвратяват някои заболявания. Пребиотиците се съдържат в храни като лук, чесън, праз, овесени ядки, ябълки, карфиол и брюкселско зеле. Естествени пробиотици пък може да си набавите от кисело мляко, кефир и ферментирали зеленчуци.

Набавете си пребиотиците от храни като лук, чесън, праз, овесени ядки, ябълки, карфиол и брюкселско зеле.
Набавете си пребиотиците от храни като лук, чесън, праз, овесени ядки, ябълки, карфиол и брюкселско зеле.

Успоредно с правилното хранене трябва да се грижите и за своята почивка, за да е сигурно, че здравето ви няма да пострада по Коледа. Дори при поредица от късни вечерни събирания и дълги почивни дни се старайте да поддържате графика си за сън, тъй като това е от съществено значение за начина, по който тялото функционира. Ако се е наложило да останете до по-късно, се опитайте да станете в обичайното за вас време, а не оставайте в леглото, защото така се нарушава обичайният ритъм на организма. Много по-полезно е да направите 20-минутна дрямка следобед, вместо да лежите дълго пред телевизора с неизчезващо чувство на умора.

По същия начин, когато се почувствате претоварени от липса на физическа активност и много храна,

не тренирайте агресивно във фитнеса в опит да изчистите тялото си

Проучвания показват, че много по-ефективно за него е, ако всеки ден го натоварвате за около 20 минути. Може да е с гимнастика, бягане или по-бърза разходка. Заради глобалното затопляне все по-често ни се налага да посрещаме Коледа и Нова година без сняг, което прави по-трудно организирането на семейни забавления на открито, но с малко въображение пак могат да се случват. “Правете разходки, за да разгледате украсата на съседите, за да нахраните птичките в парка. Ако вали, организирайте с децата диско парти у дома”, предлага Рийма. Въобще помнете, че Коледа може да е забавна и щастлива и без много ядене и алкохол.