По закона на Мърфи малките се разболяват в петък вечер и по празници, но до прегледа може да се реагира с домашната хомеопатична аптечка, обяснява лекарката, която преди 24 г. открива различния подход чрез сина си

За д-р Василка Юрукова казват, че е един от най-успешните лекари инфлуенсъри. Само в официалната ѝ страница във фейсбук я следват над 60 хиляди майки, бременни и хора, неполучили по една или друга причина очаквания от тях резултат от конвенционално лечение. Те оценяват като предимство на хомеопатията нейната природна основа. Също така вярват, че е ефективна и без странични нежелани прояви, когато е изписана от специалист.

Лекарката не се смята за инфлуенсър – човек реклама на нещо си благодарение на своя авторитет. Гледа на споделянето на опит в лечението с хомеопатични средства и разпространяването на информация за хомеопатията като на мисия. “Защото лично върху себе си и семейството ми още преди години се убедих във възможностите, които хомеопатията дава за овладяване на различни симптоми и лечението на огромен брой заболявания.”

Особено ангажирана е с темата на детското здраве. “Зад това стои лична история. Когато беше на годинка и половина, синът ми, който днес е на 24, се разболя и на третия ден с над 40 градуса температура и на мен, и на педиатърката не ни издържаха нервите, и тя му изписа антибиотик. Но синът ми се оказа алергичен. На следващия месец историята се повтори с друга група антибиотици. С времето остана само една група възможни антибиотици, към които не смеехме да посегнем, за да ги държим като резерв за животоспасяващи ситуации. Тогава реших, че спешно трябва да се науча да го лекувам с хомеопатия. Ефектът, който видях при моя син, ми даде кураж да започна да работя и с деца, тъй като по това време бях интернист и лекувах възрастни. Голямата ми радост е, че с родителите на малките ми пациенти успяхме да отгледаме едно поколение деца без антибиотици. Аз като лекар не съм против тази група лекарства, но смятам, че трябва да се използват при тежки случаи, а не при обикновените вирусни инфекции”, разказа пред журналисти д-р Юрукова.

С идването на истинската зима зачестяват въпросите на майките с “вечно” болни през този сезон деца, които наскоро са тръгнали на ясли или детска градина. Обикновено те “хващат” вируси на всеки 2-3 седмици. И по законите на Мърфи се разболяват в извънработно време - в петък вечер и по празници. За тези ситуации родителите често споделят, че биха били по-спокойни, ако имат в аптечката най-често прилаганите хомеопатични препарати. Опитът на д-р Юрукова показва, че в повечето случаи трябва да се търси решение за увеличената трета сливица и за другите рецидивиращи инфекции на дихателните пътища – ангини, ринити, синузите, ушни възпаления. А поради общото увеличаване на алергиите изобщо - все по-често и за бронхиалната астма, възприемана в миналото като спастичен бронхит.

“Обяснявам на майките, че за децата им всички остри често срещани инфекции се дължат на срещата с нови за тях вируси и не мога да направя така, че децата, които тръгват сега на детски ясли, изобщо да не боледуват. Но мога да ги подпомогна да боледуват по-леко и да не стигат до усложнения”, разказва лекарката. Изтъква още, че хомеопатичното лечение освен холистично е винаги индивидуално, но има лекарства, които могат да се прилагат на всяко дете, ако контактът с хомеопата е затруднен.

Преди да сподели конкретен опит, лекарката цитира проучвания за ефективността на лечението. “Например при остър отит – възпаление на средното ухо, през което до 3-годишна възраст минават 3 от всеки 4 деца, е отчетен позитивен терапевтичен ефект от хомеопатията в сравнение с плацебо терапия.” Плацебото се нарича лечебен ефект, плод на самовнушение, в случая – от нещо, идентично на вид, вкус, мирис и т.н. на хомеопатичното средство, в което обаче то не присъства. С други думи – въображаемо лечение. Проучването е направено със 72 деца. Предстои да се провери и с по-голяма група.

“Друго проучване за острия отит сравнява ефекта от хомеопатично и конвенционално лечение. Оказва се, че индивидуалната хомеопатична терапия е ефикасно лечение, а повлияването на симптомите е много по-бързо в хомеопатичната група – разказа лекарката. - Но за мен е още по-интересно, че в групичката, която е била на конвенционално лечение 97% са получили антибиотик, за разлика от децата на хомеопатично лечение.”

Д-р Юрукова цитира и проучване с 1577 участници от 7 държави в Европа и от САЩ, което сравнява хомеопатично и конвенционално лечение при остри дихателни инфекции. От тях 857 са били на хомеопатия, а 720 – на конвенционално лечение. “Изводът от него е, че в доболничната помощ хомеопатичните лечения са не по-малко ефикасни от конвенционалните.”

Проучване с близо 4 хиляди участници в Швейцария, от които 1130 деца, пък отчита, че тежестта на заболяването и качеството на живот се подобряват при пациентите на хомеопатия. “Изводът е, че хомеопатията може да има роля като продължителна терапия особено при пациенти с хронични заболявания.”

Ето за кои хомеопатични средства опитът на д-р Юрукова по собствените ѝ думи потвърждава ефективност при честите зимни инфекции, чиито най-многобройни жертви са децата.

Препаратът столетник Осцилококцинум

Създаден е в края на Първата световна война след Испанския грип, който убива повече хора, отколкото са жертвите на бойното поле. Изготвя се от обработен лиофилизат (изсушена субстанция) от черния дроб и сърцето на берберска патица. Тя е известна с това, че в районите, които обитава в близък контакт с хората, те не боледуват често от дихателни вирусни инфекции.

Препаратът стабилизира имунната система на човека при контакт с вирусни инфекции. Може да се използва и за профилактика на грип и всякакъв вид вирусни инфекции след контакт с болни, и за лечение. Което се доказва и с проучвания, уверява лекарката. Профилактично тя препоръчва по 1-2 дози след контакт с болни или при първи симптоми, за лечение: стартово максимално бързо след признаци на заболяване и след това – по 3 пъти на ден за няколко дни.

Грешки, които обичайно наблюдава при пациентите си д-р Юрукова, са, че “Осцилококцинумът не се взема при първи симптоми, а се включва в разгара на заболяването, когато е опитано всичко останало, но вирусът вече много се е размножил. Второ – много хора смятат, че когато вземат лекарството, няма какво повече да се иска, а могат да добавят от първия ден и хомеопатичен монопрепарат или комбинирано хомеопатично лекарство като Парагрип за по-всестранен ефект”.

Парагрип

“Препаратът е на пазара у нас от 30 г. Той може да подобри цялостното състояние, включително да намали мускулно-ставните болки, отпадналостта. Наблюдавам още, че когато се взема по 2 таблетки на час в острата фаза, се справя и с температура до 38,5 градуса. Но не трябва да се очаква това да стане толкова бързо, колкото от температуропонижаващите средства от конвенционалната медицина. Случва се постепенно и това е по-добре, защото така се синтезира по-продължително време интерферон и други вещества, които могат да убият вируса. При подобрение приемът се разрежда постепенно”, уточнява хомеопатката.

При отит - три монопрепарата

“Възпалението на средното ухо изисква консултация с лекар. Но тъй като преди прегледа не трябва да се капят капки в ушите, за да не замъгляват картината, а възпалението е болезнено, хомеопатията е прекрасен избор за облекчаване на симптомите”, казва лекарката. Тя препоръчва комбинация от 3 монопрепарата - беладона 9CH, ферум фосфорикум 9CH и капсикум 5CH. До облекчаване на симптомите се взимат по 5 гранулки от всяко на час, за малки деца се прави разтвор. След подобрение постепенно приемът се разрежда.

Комбинация при остра ангина

Д-р Юрукова я изписва при всички пациенти, склонни да развиват гнойни ангини. Включва беладона 9CH и меркуриус солубилис 9CH. Дава се на всеки час по 5 гранули. С взимане още при първи симптоми въобще може да не се стигне до гнойна ангина, казва лекарката.

За всеки случай в зимната аптечка: Коризалия и Силицея

“Тези препарати също е добре да са ви подръка в домашната аптечка в сезона на настинките и грипа. Коризалията е чудесно средство при хрема – главно водниста, но и по-гъста. Особено добро е повлияването, ако се взема от първи симптоми. Силицея 30СН се препоръчва при често боледуващи деца и възрастни, както и при рецидивиращи гнойни инфекции”, казва д-р Юрукова.