Рамковият договор може да се сключи и извън тази календарна година, когато вече ще има ясен бюджет на НЗОК, каза зам.-министър Александър Златанов

Здравната каса и Българският лекарски съюз окончателно разрушиха комуникацията помежду си, след като лекарите не отидоха на вчерашното заседание на Надзорния съвет на фонда.

Седмица по-рано от съсловието заявиха, че излизат от преговорите за предстоящия национален рамков договор. Причината е недостатъчното увеличение на клиничните пътеки и прикриване на средства от страна на касата. Освен това лекарите поискаха и оставките на шефа на касата проф. Петко Салчев и на председателя на Надзорния съвет на НЗОК д-р Александър Златанов. За Салчев искането на медиците не бе изненада, тъй като

20 дни по-рано той предрече исканата оставка в интервю за “24 часа”

Според него в края на всяка година лекарите искат по-високи клинични пътеки, както и неговата оставка.

Конфликтът между касата и лекарите започна още преди месец, когато лекарският съюз настоя за 18% ръст на цените на пътеките до края на годината. Малко по-късно касата предложи те да се увеличат само с 12% за трите месеца до края на годината и с 8% през другата година. Това обаче се оказа далеч по-малко от искането на БЛС.

“Цените на клиничните пътеки ще бъдат увеличени от 1 септември 2022 г. с 8% спрямо май тази година и така общо увеличението ще бъде 33%”, обяви управителят на НЗОК проф. Салчев. Надзорниците предложиха и 18% увеличение на цените на медико-диагностичните дейности от 1 септември.

Здравният министър д-р Асен Меджидиев стана медиатор между двете страни, но

консенсус за увеличението на пътеките не бе постигнат Иван Маджаров

Иван Маджаров

Заради напрежението в сектора лекарите поканиха за срещи парламентарно представените партии. Здравната комисия в НС дори реши да проведе извънредно заседание заради преговорите по НРД. Идеята е да се изслушат всички страни - НЗОК, БЛС и болничните асоциации.

340 млн. лв. ще бъде излишъкът в бюджета на НЗОК към 31 декември 2022 г. Това изчислиха от БЛС и настояха Надзорният съвет да приеме спешно до края на ноември методика за разпределение на икономиите. По време на заседанието вчера касата е приела методиката, но с няколко корекции, обясни д-р Златанов пред журналисти.

“Всички деветима представители на Надзорния съвет приеха методиката, нанесоха някои корекции и я изпращаме за становище на БЛС”, каза още Златанов. По думите му корекциите са свързани с предложените от лекарите различни коефициенти за заплащане за профилактични прегледи на деца и възрастни.

Остатъчните средства на НЗОК ще бъдат разпределени и за поставяне на ваксини, за прегледи на деца и бременни, за болници, поддържали интензивни структури за COVID, и др., добави той.

От касата се учудиха защо не са дошли представители от лекарското съсловие и ги призоваха следващия път да присъстват на преговорите.

Можем да преговаряме с БЛС сега по текстовата част на рамковия договор и след приемането на новия бюджет да се анексират към него новите цени и обеми дейност, обясни Златанов. По думите му е възможно рамковият договор да се сключи и извън тази календарна година, когато вече ще има ясен бюджет на НЗОК. И двата варианта са приемливи, но ако се подпише националният рамков договор с всички параметри, е по-справедливо, каза още Златанов.