В комбинация с малко часове навън е риск за миопия

Честотата на късогледството при децата се е увеличила драстично през последните 30 години. Показват го и здравните статистики, и персоналният опит на лекарите в развитите държави.

Проучванията продължават, но вече има достатъчно натрупани доказателства в подкрепа на твърдението, че

времето,

прекарано

на открито,

предпазва от

късогледство

(миопия).

Експерти сочат комбинацията от увеличено време пред екрани и по-малко време на открито като фактори, които могат да изложат децата на по-висок риск от развитие на късогледство във възрастта 5-18 години. Това от своя страна може да доведе до сериозни проблеми с очите в бъдеще. Възрастта на поява на миопия е най-значимият предиктор за тежка миопия по-късно в живота.

Но въпреки това децата прекарват повече часове с цифрови устройства, видеоигри и телевизор - и по-малко време на открито. Но едва половината от родителите смятат, че времето пред екрани оказва голямо влияние върху здравето на очите на детето им, показва проучване на Детската болница към Здравния университет на Мичиган, САЩ.

“Родителите трябва

да насърчават

децата за

занимания и игри

на открито поне

1-2 часа на ден, защото излагането на естествена светлина е от полза за очите. Също така е разумно да налагат семейни правила, за да гарантират, че децата имат продължителен период от време без екран през деня”, съветва д-р Сара Кларк от детската болница.

Друга пренебрегвана област на здравето на очите на децата е защитата от интензивна слънчева светлина.

По-малко от една трета от анкетираните родители казват, че носенето на слънчеви очила, когато са на открито, оказва голямо влияние върху зрението и здравето на очите на децата.

Като само

двама от петима

родители карат

децата да слагат

слънчеви очила, когато са на открито и са изложени на интензивни ултравиолетови лъчи.

Въпреки че родителите често се грижат кожата на децата им да е защитена със слънцезащитен крем, те може да не помислят и за защита на очите си от слънцето.

Но когато децата са на открито в слънчево време или на планина или край морето, те трябва да носят слънчеви очила или шапки с широка периферия, за да намалят рисковете от увреждане от слънчевата радиация, която може да допринесе за проблеми с очите в по-късна възраст.

Друг тревожен сигнал е, че един от всеки седем родители казва, че детето им не е било на проверка на зрението през последните две години. А златният стандарт в офталмологията е

очите да се

преглеждат

профилактично

всяка година

Така отклоненията в зрението ще се идентифицират и лекуват възможно най-рано. А недиагностицираните проблеми могат да доведат до сериозни очни заболявания в бъдеще, включително загуба на зрение.