Стридите, недопеченият бургер, кълновете крият бактерии, опасни за стомаха

Всички, които са преживели хранително отравяне, знаят колко неприятни са последствията – от диария и колики до гадене, повръщане и висока температура. Повечето пострадали се възстановяват за няколко дни, но има и случаи с фатален край.

Научното издание Scientific American предупреждава, че стомашното  натравяне може да прерасне в сериозни болести с дълготрайни последствия. Широко разпространените ешерихия коли например изследователите свързват с развитие на бъбречна недостатъчност и диабет, кампилобактерията – със синдром на Гилен-Баре, който предизвиква мускулна слабост и парализа на тялото. От заразени яйца, мляко и месо се пипва салмонела,

която в тежка форма носи риск от артрит и менингит

Специалистите съобщават, че от синдром на раздразнените черва (СРЧ) - хронично функционално разстройство на стомашно-чревния тракт, страда един на 7 души. Във Великобритания например официалните данни за хранителни отравяния са 90  000 годишно, но случаите са поне 1 млн., тъй като малцина посещават лекар и се изследват, пише в. “Дейли мейл”.

След консултация с гастроентеролози изданието изрежда 5 вида опасни храни, някои от които прочути деликатеси, които не бива да се консумират, защото не си струват риска.

Престояла пакетирана салата. Тя съдържа много потенциални възможности за зараза и е отлична среда за развитие на бактерии, включително салмонела. Te не се отмиват с вода и не умират дори след 4-дневен престой в хладилник, съобщава Би Би Си. Макар че такива опасни салати са рядкост, за година те са

убили 2-ма и пратили 62-ма англичани в болница,

твърди Би Би Си. Според статистиката 22 процента от хранителните отравяния през последното десетилетие в САЩ са свързани със салати. За сравнение морската храна причинява само 6 на сто от случаите.

“Дейли мейл” цитира специалист по стомашни болести, известен в TikTok като Г-н Чревно здраве, който съветва да не се купуват готови салати от смесен вид и да не са измити, а да се избират такива от един сорт и хората да ги мият добре у дома.

Кълнове. Те се отглеждат в топла среда и се консумират главно сурови. Макар че са известни като суперхрана, носят риск от вредни бактерии като салмонела и ешерихия коли. Съветът е да се купуват само пресни и правилно охладени и да се избягват такива със силна миризма и лош външен вид.

Престояло суши. Повечето риби, използвани в сушито, са дълбоко замразявани, за да се убият опасните бактерии и паразитите. Но действието на заледяването минава много бързо, затова е най-добре ястието да се консумира още същия ден. Сурово суши на два или повече дни носи риск от стомашни зарази.

Суровото телешко е един от главните източници на ешерихия коли.
Суровото телешко е един от главните източници на ешерихия коли.

Недопечени телешки бургери. Ценителите на изтънчените вкусове по принцип обичат телешкото кърваво и сочно. Но суровото телешко е един от главните източници на ешерихия коли. Опасността не е толкова голяма от телешки стек, колкото от кюфтетата. Те се правят от смесване на кайма, а за разлика от стека, бактериите по повърхността ѝ лесно попадат във вътрешността. Когато бифбургерът е суров отвътре,

опасните микроорганизми попадат живи в стомаха

В някои случаи след 2 до 7 дни следват разстройство, коремни болки, повръщане, които могат да продължат седмица. Затова съветът на лекарите е бургерът да се яде средно или добре опечен.

Стриди. Любим специалитет на ценителите и известен афродизиак, те често могат да причинят стомашен дискомфорт, а в редки случаи да доведат до фатален край. Стридите, както мидите, са “филтърът” на морето, поглъщат нечистотиите във водния басейн и много от тях носят норовирус. Тъй като се ядат главно сурови, у много хора вирусът причинява стомашно-чревни инфекции, повръщане, диария. Във Великобритания например тази бактерия се открива в 50-60% от стридите. Лекарите препоръчват консумацията им да се избягва, освен ако не са сготвени. А ако все пак държите на суровите стриди, проверете дали са  гарантирано пресни, от сигурен доставчик и преди да им се насладите,  уверите се, че всички са живи.