Тестове показват, че гумената залъгалка ускорява реакциите с 10%

Милиони хора по света дъвчат дъвка за развлечение и приятен дъх, дори и без да са наясно с полезните ѝ качества за намаляване на стреса, залъгване на глада или отказване от цигарите. Към тях д-р Марк Ларсън от известната американска клиника “Майо”, прибавя още едно - способността ѝ да подобрява процеса на храносмилане и алкално-киселинния баланс на организма.

Когато хората дъвчат дъвка, в устата активно се отделя слюнчен секрет. Той нормализира равновесието между алкали и киселини в устната кухина, поддържа здравословна биологичната орална среда, почиства от хранителни отлагания, зъбен камък и плака. Устата е началото на нашата храносмилателна система, а отделянето на слюнка при дъвчене влияе положително върху храносмилането, обяснява гастроентерологът.

Гумената залъгалка се оказва полезна при преяждане, защото стимулира производството на стомашен сок, съдържащ храносмилателни ензими.

Д-р Ларсън разказва, че я предписва на пациенти след коремни операции срещу поява на запек, тъй като тя

активизира дейността на тънките и дебелото черво

и им помага по-бързо да се възстановят.

Асортиментът от дъвки е огромен и специалистите препоръчват да се консумират такива без захар. Ако изберете дъвка с витамини, тя може да покрие 25% от необходимата дневна доза. Тази с витамин B помага против умора, с витамин C укрепва имунната система, с витамин D е полезна за костите и мускулите, а добавката на витамин К лекува устни рани. Дъвките с флуор и калций укрепват зъбите.

“При дъвчене витамините и други елементи се усвояват лесно под езика, тъй като там има добро кръвоснабдяване. Те се разтварят и поглъщат в слюнката, а после се абсорбира през червата”, обяснява британският диетолог Софи Медлин.

Освен че не е приятна, сухотата в устата предразполага към орални инфекции и затруднява храненето и храносмилането. Тя се причинява от някои лекарства, при химиотерапия или от възрастта. Има дъвки със съдържание на бетаин и зехтин, които действат овлажняващо и могат да увеличат притока на слюнка с до 200%, а тя съдържа добри бактерии, които се борят с вредните. “Аз препоръчвам дъвки с траен вкус като ментовите, защото с тях се отделя повече слюнка”, казва фармацевтът Абас Канани.

Има дъвки със съдържание на 100 мг кофеин, витамини B6 и B12, които повишават енергията и будят ума. За 15 минути те

действат като кафе еспресо,

затова не се препоръчва да се ползват привечер.

Дъвката със съдържание на цинк действа срещу лош дъх, защото намалява летливите серни газове в устата, които миришат неприятно. Цинковите съединения снижават и риска от кариес.  

Някои ментови дъвки съдържат растителни масла като черешово, сливово и от скална роза (лавдан), които помагат за облекчаване на стреса. Но проучвания показват, че дъвката по принцип действа като антистрес, защото действа разсейващо и има плацебо ефект.

Джинджифилова дъвка се препоръчва против гадене при пътуване, при бременност или като страничен ефект от лекарства.

Бялата дъвка, сакъз, медицинска дъвка или мастикс, се използва от векове в народната медицина. И днес тя се прилага за профилактика на храносмилането, при настинки, бронхит, срещу лош дъх, кариес, спазми, колит и гастрит. Тя е богата на антиоксиданти, действа антимикробно, противовъзпалително, противогъбично, подобрява кръвообращението и състоянието на черния дроб. Според някои твърдения дори повдига настроението, стимулира сексуалното желание и подобрява съня.

Дъвките със съдържание на активен въглен и натриев бикарбонат   почистват, избелват зъбите и се препоръчват за пушачи и любители на червеното вино.

Според изследвания дъвката помага срещу слаба форма на киселинен рефлукс след обилно хранене, при който стомашните киселини отиват нагоре към гърлото. Обяснението е, че като увеличава производството на слюнка, дъвката отмива киселината от хранопровода.

Според нови научни доказателства дъвченето е полезно за ума. То стимулира мисленето и засилва концентрацията, увеличава притока на кръв към мозъка. Тестове показват, че реакцията на дъвчещите е до 10 процента по-бърза. Не случайно в напрегнати моменти легендарният футболен мениджър сър Алекс Фъргюсън рядко се виждаше на тъчлинията без дъвка в уста.