С ядене на ядки, семки и растителни масла се снижава рискът от ранна смърт с 10%. Ирански учени са анализирали проучвания от последните 30 г. , като са следили ефектите на алфа-линоленова киселина. Тя е омега-3 и се съдържа в соевите зърна и ленено семе, пише "Дейли мейл".

Оказва се, че при висок дневен прием (1,6 г) ранната смърт е по-рядка с 10% в сравнение с хората, консумирали 0,7 г на ден. Смъртни случаи от сърце също са по-редки, ако освен това се ядят и ядки.

При всяко увеличение от 1 г ALA на ден - (1 с.л. масло от рапица) рискът от смърт от сърце намалява с 5%, твърди проучването.

Прекомерният прием на мастната киселина обаче повишава риска от рак. Въпреки това учениите смятат, че тя помага за здравето на сърцето, като намалява холестерола и подобрява кръвното налягане.