Заболяването е сред най-честите причини за болнични

Честият контакт с бои за коса увеличава риска за свръхреакция към алергизиращи вещества в някои от тях

В западните държави кожните алергии са сред най-честите причини за ползване на болнични. Над 30% от хората развиват такива реакции. Един от всеки 10 души страда от екзема на ръцете, съобщи доц. Жана Казанджиева от Алекснадровска болница.

Най-честото професионално заболяване на кожата е контактният дерматит. Върху него е поставен фокусът на традиционната за ноември европейска и национална кампания за безплатна профилактика на тези заболявания. В риск са работещите с химикали, строители, фризьори, козметици, манкюристи, шивачи и кроячи (поради контакта с текстилни бои), селскостопански работници, хигиенисти и много други.

Въпреки широкото разпространение на кожните алергии само около 25% от страдащите се консултират с лекар за проблема си. Някои не го свързват с болест, други са неосигурени и нямат средства за преглед и лечение. Така до дерматолозите стигат вече усложнените случаи.

По време на кампанията хората, които имат признаци на кожна алергия, ще бъдат безплатно консултирани и при нужда - тествани. За включване в графика трябва да се запишат предварително в работни дни до 13 ч на телефоните, обявени от лечебните заведения: Александровска болница- 02 923 0495, “Аджибадем Сити клиник Токуда Болница” в София - 02 4034933, пловдивдската “Пълмед” - 032 607 349, университетската клиника в Стара Загора - 042 698 109, университетската клинака в Плевен - 064 886 696, АСИМП дерматологична практика в Русе - 0888 594 144. На телефоните ще се дава информация пациенти с кой тип кожни алергии ще са приоритетни за конкретното място.