Сок от нар и настърган корен предотвратява

появата на бръчици

Джинджифилът е добре известен като подправка в кулинариятa, като се ползва и за лечението на много здравословни проблеми. Той има и много благоприятно влияние върху кожата и косата, затова може да си направите лесно и бързо домашна козметика с него.

Използвайте джинджифила за освежаване на лицето. Той намалява инфекцията на кожата, с което предотвратява появата на пъпките, зачервяването и сърбежа по лицето. Маските за лице с джинджифил премахват микробите и може да изчистят кожата след редовна употреба. Настържете един малък пресен корен, прибавете 7-8 капки сок от нар или зелен чай, две супени лъжици масло от сусам, масло от кайсиеви ядки и няколко капки витамин Е. Накрая добавете половин чаша какаово масло. Изсипете всички съставки в стъклена купа и сложете на водна баня, докато какаовото масло се разтопи. Бъркайте леко, за да получите хомогенна смес. Изсипете накрая получения крем в чисто бурканче с капаче. Съхранявайте на хладно място, като може да го приберете и в хладилника.

Направете си и маска против бръчици на лицето с две супени лъжици прясно настърган корен от джинджифил. Разбъркайте със сок от нар, докато се получи еднородна смес. Нанасяйте върху лицето и шията и изчакайте да подейства 15-20 минути, а после изплакнете с хладка вода.

Маската с джинджифил, мед и куркума пък ще почисти токсините, ще омекоти и овлажни кожата, като ще я направи и по-гладка и еластична. А куркумата отделно помага за намаляване на хиперпигментацията. Смесете 2 с.л. мед, 1 с.л. куркума и 4 с.л. джинджифил на прах. Бъркайте, докато се получи гладка каша, която да нанесете върху добре почистено лице. Изчакайте около 15 минути. После изплакнете с хладка вода.

Ако имате суха кожа, направете маска с джинджифил и зехтин, която ще овлажни лицето и ще изсветли тъмните петна. Нужни са ви само 2-3 чаени лъжички прясно настърган джинджифил и 2-3 чаени лъжички зехтин. Разбъркайте двете съставки и сложете маската върху лицето. Изчакайте да изсъхне за 15-20 минути, а после измийте с хладка вода.

Освен на кожата джинджифилът действа много добре и върху косата. За да подхраните и укрепите косъма, направете си успокояваща маска. Смесете 1 супена лъжица ситно настърган корен с две супени лъжици кокосово или сусамово масло. Разбъркайте до получаване на хомогенна смес. Нанесете върху скалпа и масажирайте. Оставете да подейства за един час и след това измийте косата си с мек шампоан. Слагайте маската два пъти седмично.

Ако имате мазна коса, домашната маска с джинджифил ще помогне. Тя не само регулира хидратацията на скалпа, но и омекотява и придава блясък. Смесете две супени лъжици кокосово масло с две капки етерично масло от джинджифил. Втрийте маската от корените до краищата на косата. Изчакайте да подейства за 30 минути. Може да сложите шапка за къпане или увийте кърпа около главата си. Накрая измийте с шампоан.

Ако имате косопад, направете си бързо и лесно маска от сок от джинджифил и лук. В купа смесете половин чаша настърган корен и сока от една глава лук, добавете и супена лъжица бадемово масло. Нанесете върху скалпа за около половин час. Накрая измийте както обикновено.

При борба с пърхота използвайте две супени лъжици сок от джинджифил, три супени лъжици сусамово масло и 1 супена лъжица лимонов сок. Втривайте маската в скалпа 3 пъти седмично. Оставете да действа поне 20 минути и измийте косата с шампоан.