• С продължаващото загряване на планетата се очаква цифрите да станат все по-плашещи
  • Мъжете са по-потърпевши, отколкото жените, но са засегнати хора от  всички възрастови групи

Само през 2019 г. повече от половин милион души са починали от инсулти, свързани с екстремно високи и екстремно ниски температури, твърди ново изследване.

И тъй като светът става все по-горещ заради предизвиканите от дейността на човека климатични промени, тези фатални случаи ще стават все повече.

Изследването, публикувано в средата на април в медицинското издание Neurology, посочва, че от 1990 г. случаите на инсулти, дължащи се на прекалено високи или прекалено ниски температури, растат непрекъснато навсякъде по света. Мъжете са по-потърпевши, отколкото жените, но са засегнати хора от всички възрастови групи.

За целта на проучването учените използвали информация за температурите и регистрираните инсулти в 204 държави и територии, разкрива Си Ен Ен.

Изследователите от болницата към Южния централен университет в Китай създали модел, използващ глобални статистически данни за болестите, смъртните случаи и уврежданията паралелно с данните за климата и специално за температурите, облачната покривка и промените във времето.

Авторите отбелязват, че броят на хората с инсулт се е увеличил със застаряването и нарастването на населението, но това не отчита всички фактори. Те посочват, че температурите на планетата са се повишили и са били значително по-високи през 2019 г., отколкото през 1990 г.

През 2019 г. ниските температури са били причина за повече смъртни случаи

Макар това на пръв поглед да противоречи на идеята за глобалното затопляне, големият мраз също се оказа последица от климатичните промени. Зачестиха случаите на т.нар. полярни вихри – нахлуването на големи маси студен полярен въздух във вътрешността на сушата, което води до периоди с наистина вледеняващ студ.

В момента смъртните случаи от инсулт, свързани с екстремни температури, са непропорционално концентрирани в части на света с повече хора, живеещи в бедност, където системите за здравеопазване са крехки като в Африка, показва проучването.

Бързото нарастване на тежестта на инсултите се дължи на високите температури и в Централна Азия и "този факт също изисква специално внимание", подчертават изследователите. Поради прогресивното загряване на планетата процентът на инсултите, дължащи се на висока температура, "се е увеличил бързо" и той ще нарасне "рязко" в бъдеще, категорични са те.

Екстремните горещини са всекидневие през лятото в много райони на света от няколко години. 2023 г. беше най-топлата, откакто учените са започнали да регистрират глобалните температури през 1850 г., и се очаква жегите да счупят още рекорди в близко бъдеще.

Този март например беше най-топлият в историята.
Д-р Мери Райс, доцент по медицина в Харвардското медицинско училище, която не е работила по новото проучване, е на мнение, че неговите констатации са значими.

"Наистина смятам, че тази група учени свърши много добра работа, като възприе глобален подход, разглеждайки исторически данни и привличайки вниманието към здравен проблем, на който според мен не се обръща особено внимание - казва лекарка от Бостън. – Общият брой на хората, починали от мозъчни удари от температура, всъщност е много голям."

Самата Райс наскоро е публикувала проучване във Frontiers in Science, което установило, че изменението на климата

води до нарастващ брой имунно опосредствани заболявания като алергии, астма, автоимунни и ракови заболявания

Проучването на Райс предполага, че спешно са необходими действия на много нива, за да се намалят вредните емисии и да се подобри качеството на въздуха. Без незабавни глобални действия светът ще види много по-голямо бреме от болести, предупреждава тя.

Инсултът отдавна е сериозен здравен проблем, той е третата водеща причина за инвалидност в световен мащаб и една от водещите причини за смърт, показват по-ранни проучвания.

Новото проучване не си поставя за цел да покаже защо екстремните температури, които идват с климатичната криза, причиняват толкова много инсулти. Други изследвания обаче показват, че

когато температурите са прекалено високи, за тялото е трудно да се регулира и охлажда чрез изпотяване

Това може да доведе до състояние на хиперкоагулация на кръвта, когато кръвта се съсирва по-лесно и увеличава риска от инсулт или инфаркт.

Когато пък тялото е изложено на голям мраз, това стимулира рецепторите за студ, което задейства така наречената симпатична нервна система и предизвиква свиване на кръвоносните съдове в кожата, ръцете и краката, което води до скок на кръвното налягане и потенциално води до инсулт.

Д-р Али Саад, невролог, който работи за Програмата за климата и здравето в Университета на Колорадо, споделя, че когато занапред говори с пациенти с инсулт и им напомня колко опасни могат да бъдат екстремните температури, особено жегата, ще ги моли да вземе телефона им и ще добави метеорологични сигнали, така че да следят кога температурите ще скочат опасно за тях.

"Казвам им: "Притеснявам се, че ще прегреете. Но има неща, които можем да направим, за да предотвратим както инсулт, така и влошаване на изменението на климата", разказва Саад.

Той се надява новото проучване да привлече вниманието на световните лидери и да повлияе на политиците.

"Фактът, че екстремните метеорологични условия или по-точно екстремните температури са рисков фактор за инсулт, е известен, но това проучване е първото, което изследва нещата в глобален мащаб - казва Саад. -

Когато мислят за замърсяване или горещина, свързани със здравни резултати, инсулт или друго, хората са склонни да мислят за страни с ниски до средни доходи, но това се случва навсякъде и се очаква да се влоши."

Лекари: Има 4 начина, по които жегата може да убива 

Има поне 4 начина, по които екстремната жега може да убива, посочват индийски лекари пред в. "Хиндустан таймс". Първият от тях е, че те

повишават нивата на кръвната захар

Рискът е особено голям при възрастните хора и тези с диабет, които може да са затруднени да контролират нивата на глюкозата си при подобни климатични условия.

Бързата дехидратация

чрез обилното потене и повишаването на кръвното налягане е друг опасен фактор. "Ако излагането на топлина продължи по-дълго, тялото освобождава хормони на стреса като кортизол и вазопресин, които от своя страна повишават нивата на кръвната захар и могат да доведат до повишаване на кръвното налягане", обясняват докторите.  

Две други животозастрашаващи състояния, които могат да бъдат причинени от гореща вълна, са

хипонатриемия, или нисък натрий, и хипокалиемия, или нисък калий

Натрият помага за регулиране на баланса на течностите в тялото, а ниските нива могат да доведат до клетъчно подуване и оток на мозъка. Калият е от решаващо значение за поддържането на нормален сърдечен ритъм и мускулна функция. Ниските му нива могат да причинят неправилен сърдечен ритъм (аритмии), мускулна слабост, парализа и дихателна недостатъчност.

"Горещото време означава, че тялото ви трябва да работи по-усилено, за да поддържа вътрешната си температура на нормални нива, а това натоварва допълнително сърцето, белите дробове и бъбреците, което може да влоши основно сърдечно заболяване", предупреждават още индийските медицински специалисти.

"Също така лекарствата, ако не се съхраняват правилно, могат да загубят силата си поради топлина и могат да станат неефективни", добавят те.