Нужно е по-голямо присъствие на НАТО в Черно море според проект на стратегията за национална сигурност

Състоянието на здравната система е една от най-големите заплахи за националната сигурност. Това става ясно от проект за актуализация на стратегията за национална сигурност, подготвен от правителството.

Актуализирането на стратегията е било наредено от премиера Бойко Борисов през юли и вече е готов вариант за приемане от Министерския съвет, научи “24 часа”.

“В момента страната ни е изправена пред съществени рискове за националната сигурност, свързани с

високо ниво

на обща и

преждевременна

смъртност,

високо ниво на майчина и детска смъртност, високо ниво на степен на увреждане и трайна неработоспособност и ниска продължителност на живота в години, както и в години на добро здраве.” Това е записано в параграф 32 на правителствения проект.

Един от основните рискове е периодичната липса на медикаменти, изтъква още актуализираната стратегия за сигурност. Добавено е и изтичането на мозъци - особено в частта за медицински кадри, към държави с по-високо заплащане.

Един от големите рискове за националната сигурност е продължаващата реформа в здравеопазването, която е предпоставка за злоупотреби с вратички в законите, пише още в стратегията.

“Неефективната организация на системата е причина за генериране на закононарушения в тази сфера. Проблем по линията продължава да е

“източването” на

Националната

здравно-

осигурителна

каса

чрез злоупотреба с клинични пътеки”, е друга констатация в актуализираната стратегия.

В продължение на години се наблюдава влошаване на здравния статус на населението, твърди още документът.

Непосредствена заплаха е и демографската криза, пише в документа.

България трябва да настоява за засилено присъствие на НАТО в страните от Черноморския басейн, предвижда още актуализираната стратегия за национална сигурност. Причината е, че регионът става сцена на противопоставяне. Правителственият документ посочва незаконното анексиране на Крим, но без да назовава Русия като извършител.

Засега няма пряка заплаха за териториалната цялост на България и страната не е застрашена от конвенционална война. В същото време нараствал броят на хибридните атаки, като те вече често се осъществявали и от частни фирми, констатира документът.

Несекващият мигрантски поток заради местоположението на България, опасността от проникване на терористи на наша територия и възможностите за контрабанда на оръжия заради неспиращите конфликти също са изброени като заплахи за националната сигурност. Включено е и предупреждение, че Западните Балкани все още са потенциална зона на конфликти.

В редица държави българските етнически общности са подложени на асимилация, като има риск този процес да се прояви и в държави, където досега са се спазвали правата им, предупреждава правителството.