Задължително изследване за стафилококова инфекция ще минават работещите в детските заведения, специализираните институции за деца,  предприятията в хранителната индустрия, водоснабдителните обекти, бръснарските, фризьорските и козметичните салони. Това предвижда проект за изменение на наредбата за здравните изисквания към тези лица, публикуван за обществено обсъждане от здравното министерство.

Според него в медицинския преглед, който се изисква преди да постъпят на работа, трябва да се включи и бактериологично изследване за стафилококово носителство. Медицинските специалисти, извършили прегледите и изследванията ще са задължени да впишат резултатите в личната здравна книжка на лицето, заедно с дата, лабораторен номер, печат на съответната лаборатория, дата на поставяне и отчитане на проведена проба Манту и печат на медицинския специалист, извършил изследването. Мярката се предприема заради зачестилите случаи на разпространение на фалшиви здравни книжки. Така ще се намалят злоупотребите и ще се повиши броят на лицата, изпълнили здравните изисквания за работа в обектите. Периодичните изследвания пък ще се извършват само при възникнала епидемична обстановка по преценка на РЗИ, което ще спомогне за навременната регистрация на безсимптомните носители и болни и провеждането на ранни противоепидемични мерки, допълват мотивите си от ведомството.

Причината за промяна в наредбата е, че основен източник на стафилококови инфекции са безсимптомни носители сред персонала, най-често в детски заведения и обекти, произвеждащи и търгуващи с храни, се посочва в мотивите към проекта. Липсата на предварително лабораторно изследване за стафилококово носителство при постъпване на работа възпрепятства провеждането на ефективен надзор и контрол върху заболяването и предотвратяването на епидемични ситуации, основно в организирани детски колективи или места за хранене. Въвеждането на новото изискване цели да се намали броят на източниците за възникване на стафилококови инфекции, което ще намали броя на заразените лица и на регистрираните взривове, посочват от МЗ.

Освен предварителен преглед при общопрактикуващ лекар, наредбата дава възможност такъв да се извърши и от лекар специалист по вътрешни болести, което улеснява изпълнението на здравните изисквания от лицата, които са здравно неосигурени, и тези без избран личен лекар, отбелязват от МЗ.