Международен екип от учени създаде генетичен тест, който позволява да се определи възрастта, на която даден човек рискува да бъде засегнат от болестта на Алцхаймер, предаде Франс прес. 

Тестът е базиран върху мутациите на 26 гена, открити у над 70 000 души на 65 и повече години, които участвали в изследването. 17 000 от тях били засегнати от нелечимото невродегенеративно заболяване. Контролната група включвала останалите 53 000 участници, които били в добро здраве.

Повечето използвани досега подобни тестове са базирани върху мутации на гена APOE, за които е известно, че увеличават риска от болестта на Алцхаймер. За хората, които не притежават мутации на APOE, регистрираните от новия тест високи стойности означават, че има риск да получат симптоми на заболяването 10 години по-рано, отколкото онези, чиито стойности са ниски.

"Тестът предоставя ново средство, което позволява не само да се прецени рискът от болестта на Алцхаймер, но и да се предскаже възрастта, на която ще се появят първите й симптоми - заяви един от авторите на изследването д-р Андерс Дейл от Калифорнийския университет в Сан Диего. - По-добрата преценка на генетичния риск от болестта на Алцхаймер и на възрастта, на която се появяват симптомите й, може да е от полза при клинични изследвания, които целят да се разбере за кои пациенти ще е ефикасна нова терапия."

Резултатите от изследването са публикувани в PLoS Medicine