"Всяка година в Европейския съюз има 6 милиона нови случая и над 1,8 милиона смъртни случая, свързани със сърдечно-съдови заболявания. Но в България нивата на смъртност са едни от най-високите. По данни на европейското кардиологично дружество за 2020 г. в България 55% от смъртните случаи при мъже и 65% при жените се дължат на тези заболявания. Ето защо е толкова важна всички да обединим усилия и да предложим устойчиви решения за справяне с тези заболявания."

Това заяви днес вицепремиерът в оставка и министър на външните работи Мария Габриел. Тя е домакин на конференция на тема "Сърдечно-съдовото здраве в Европа: предизвикателства и перспективи" в партньорство с Н. Пр. посланик Фредерик Мерис и Посолството на Кралство Белгия в Република България.

В момента Белгия председателства Съвета на ЕС. Именно укрепването на социалната и здравната програма на ЕС са сред нейните основни шест приоритета за периода януари-юни 2024 г.

"Сърдечно-съдовите заболявания са сериозно предизвикателство за общественото здраве в Европа и осигуряването на ефективна превенция и лечение е наш общ ангажимент, който отразява ценностите и приоритетите на нашето общество. Ето защо е толкова важно да обединим усилия в предоставянето на равен достъп до здравеопазване, развитието на устойчиви здравни системи и иновативни решения за справяне с неотложните предизвикателства в България и в Европа", обърна се към присъстващите на конференцията Габриел.

"Последните няколко години и десетилетия бих казала, че медицината отбелязва значителен напредък, но въпреки това сърдечно съдовите заболявания остават водеща причина за смъртност в световен мащаб и в ЕС", подчерта тя. Затова и вицепремиерът приветства фокуса, който Белгийското представителство поставя върху здравните и социални системи на ЕС.

"Несъмнено превантивни стратегии върху здравословния начин на живот, ранно откривате чрез скрининг, всеобхватни инициатива за повишаване на осведомеността следва да бъдат наши общи цели", продължи Габриел.

"Нека не забравяме силата на научните изследвания и иновациите при превенция на сърдечно-съдовите заболявания, чрез разработване на цифрови здравни решения, насърчаване на сътрудничеството между изследователи, доставчици на здравни услуги. Може да предоставим по-ефективни решения за превенция, лечение и диагностика. Европейската програма за научни изследвания и иновации "Хоризонт Европа" предоставя значителни възможности за финансиране на изследователски проекти, които могат да бъдат насочени към подобряване на диагностиката и лечението на сърдечно-съдови заболявания", отбеляза тя. Според Габриел обаче е крайно време в програмата да има втори стълб на публично-частно партньорство, което да набляга на сърдечно съдовите заболявания. Напомни и, че допълнителни действия ще бъдат включени и в инициативата на Европейската комисия "По-здрави заедно".

"Темата е важна и на национално ниво. Когато инвестираме в превенция сега, може да намалим значително заболяванията в дългосрочен план. Диагностицирането, оказването на спешна медицинска помощ. Значително увеличен е и размерът на финансовите средства за превенция профилактика и скрининг", припомни Габриел.

"България е позната със своите постижения в иновациите за подобряване на превенцията на сърдечно- съдовите заболяване. Мащабът на предизвикателствата е неоспорим, но в рамките на тези предизвикателства се крие един иновативен напредък", категорична бе тя.