Напълно изправен е, дефектите са отстранени много преди да дойде в България, увери транспортният министър

Хеликоптерът за оказване на спешна помощ по въздух направи първия си тренировъчен полет. Точно за 5 минути той излетя от авиобазата на Гранична полиция и кацна на хеликоптерната площадка на УМБАЛ “Св. Екатерина” в понеделник. Първото реално дежурство на медицинския екип с хеликоптера обаче ще е след началото на април.

“Шестимата обучени пилоти трябва да направят по 10 часа всеки на този хеликоптер и след това той ще влезе в експлоатация”, обясни министърът на транспорта Георги Гвоздейков.

През първата година хеликоптерът ще лети само по светло, или 30 мин преди изгрева и 30 мин след залеза. Това е изискване на Европейския регламент за авиационна дейност.

“Оттук нататък остава да се изпълнят тренировъчните часове и веднага след това стартират оперативните дежурства”, уточни зам.-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов, който посрещна медицинския хеликоптер на покрива на болницата.

Въздушната линейка трябваше да излети в 11 часа, но полетя 50 минути по-късно. Причината - инспектор от Главна дирекция “Гражданска въздухоплавателна администрация” трябвало да провери готовността на оператора да експлоатира хеликоптера, дали изпълнява рутинни процедури, както и екипажът трябвало да бъде брифиран.

Хеликоптерът, който ще транспортира пациенти, оборудване, органи, кръв и лекарства, е напълно изправен, гарантира транспортният министър.

“Имаше доста грешна информация. Дефектите, които е имал хеликоптерът, са отстранени много преди да пристигне в България”, заяви Гвоздейков и добави, че в авиацията най-важна е безопасността.

“Операторът “България Хели Мед Сървиз” вече има своя сертификат за авиационен оператор с одобрение за спешна медицинска помощ по въздух”, обясни министърът. По думите му до есента дружеството ще получи два учебни хеликоптера и ще започне подбор на млади пилоти. “Прави сериозни стъпки за изграждане на собствена организация за обучение на пилоти. Опитваме се да затворим цикъла - обучението и подготовката на кадри да се правят от оператора”, уточни министърът.

Според него няма промяна в графика и през юни ще пристигне втората въздушна линейка, а третата - в средата на декември.

Министърът на транспорта Георги Гвоздейков присъства на демонстрационния полет.
Министърът на транспорта Георги Гвоздейков присъства на демонстрационния полет.
Въздушната линейка е изправна, увери транспортният министър
СНИМКА: КРАСИМИР ЯРЛИЙСКИ
Въздушната линейка е изправна, увери транспортният министър СНИМКА: КРАСИМИР ЯРЛИЙСКИ