Изследване откри връзки между жените, които изпитват болка по време на секс, менопаузата и емоциите, предаде The Independent. То заключи, че една на десет дами се оплаква от подобен дискомфорт в интимните си отношения.

Специалистите са подбрали почти 7 000 британки и отчитат наличието на 7.5 % от сексуално активните жени между 16 и 74 години, които споделят за преживяването на болезнен секс поне веднъж през последните три месеца.

Една четвърт от тях твърдят, че доста често изпитват болка по време на сексуален акт. Възрастовите групи, които изглежда, че са най-засегнати от проблема, са дамите между 55 и 64 години, следвани от тези, които са между 16 и 24.

Учените са успели да открият някои основни връзки между болезнения полов акт и липсата на наслада от секса, вагиналната сухота, безпокойството, здравословни физически проблеми, страдания от болести, предаване по полов път, емоциите, сексуално насилие и менопаузата.

Не се наблюдава съотношение между честотата на секса и болката, която изпитват жените, нито с щастието в тяхната връзка, а по-скоро с различните предпочитания в интимен план.

Превод и редакция: Зорница Йосифова