Дарената кръв се изследва за малария само при необходимост

"В България се правят над 170 000 кръвопреливания годишно. Кръвта се изследва задължително за хепатит, СПИН и сифилис". Това каза зам. здравният министър в оставка д-р Ваньо Шарков пред 24zdrave.bg по повод случая със заразяване с малария след кръвопреливане в Русе. 

Възрастен мъж почина, след като му е направено кръвопреливане със заразена с малария кръв, съобщи "Господари на ефира". Пряка връзка между кръвопреливането и смъртта на пациента, който бил в тежко състояние с пневмония, не е доказана. 

Кръвта за преливане не се изследва за малария стандартно, а само при необходимост. Това зависи от информацията в анкетната листа, която дарителят задължително попълва преди да даде кръв. В този документ той отговаря на въпроси за различни инфекции. "Ако в листата пише, че дарителят е бил болен от малария, кръвта трябва да се отдели и или не се използва, или първо се изследва за малария", уточни д-р Шарков. 

В случая в Русе е имало кръводарителска акция от студенти, в която участвал и чуждестранен студент, боледувал от малария. Той записал този факт в анкетната листа, но това не било взето предвид по-нататък по веригата, става ясно в хода на проверката от МЗ. 

"Пропуск има, ще има и санкции. В момента комисия начело с националния консултант по микробиология проф. Тодор Кантарджиев проверява случая. След като излезе докладът, ще се изяснят персоналните наказания", обясни д-р Шарков. Според него първият пропуск е допуснат в Русе. После кръвта е постъпила в центъра по трансфузионна хематология в Плевен.