Отговорът е от книгата на светилото на българската дерматология проф. д-р Любомир Странски.

Под невродермит се разбира група кожни болести със сърбеж, зачервяване и загрубяване. Днес се смята, че те са наследствени атопични екземи. Болният е с напрегната нервна система, интелигентен, но изнервен. Страда и от алергични ринити, астма, непоносимост към някои храни. При болестта има интензивен сърбеж по цялото тяло.

Невродермитът бива локализиран и десиминиран.

При първата форма има плака със загрубял релеф, силно сърби и засяга най-често по крайниците. Другата форма обхваща цялата кожа и има множество следи от разчесване.

Среща се и актиноневродермит (причинен от слънцето). Обривът е по откритите части - лице, деколте, ръце. Дължи се на комбинираното действие на слънчевите лъчи и химикали в контакт с кожата.

Невродермитът е свързан с имунологични промени в организма и особено с нивото на имуноглобулин Е. Той е наследствен и трудно се лекува. Провокират го прекарани заразни болести, нервно напрежение, отрицателни емоции.

Лечението на локализирания невродермит е със стероидни кремове.

За дисеминирания се налага употребата на по-мощни кортикостероидни препарати. Поради сухотата на кожата често тя е засегната от стафилококова инфекция, която влошава болестта и е нужно да се включат подходящи антибиотици.

Болните трябва да полагат специални грижи за кожата. Тя не може да задържа вода в себе си и се нуждае от непрекъснато омазняване. Заселването с бактериална флора налага да се прилагат антисептични локални средства. Миенето със сапуни и шампоани разтваря крехкия мастен слой на повърхността и затова трябва да се използват омазняващи шампоани и после кожата да се намазва веднага с крем.