Държана 5 г. в тайна смърт на журналистка разбуни духовете в Япония, съобщи в. "Гардиън". Мива Садо умира на 31-годишна възраст от разрив на сърцето през юли 2013 г., след като е работила извънредно 159 часа през месеца.

В Япония е нормално за трудовата етика да се полага извънреден труд, а за случаите на смърт от "преработване" има специална дума - кароши.

Разкритието за смъртта на Садо идва 2 години след самоубийството на 24-годишната Мацури Такахаши от рекламната агенция "Денцу". Тогава тя полага над 100 часа извънреден труд и малко преди Коледа пише във фейсбук, че се чувства физически и емоционално съсипана и иска да умре. Нейната смърт доведе до издаването на бяла книга за условията на труд в Япония, поръчана от премиера Шиндзо Абе. С нея бяха въведени лимит от 100 часа месечно за извънредния труд и глоби за фирмите, които го надвишават. Критиците на тази мярка обаче изтъкват, че рисковете за здравето започват още при 80 часа допълнителен труд месечно.

Над 2000 японци се самоубиват годишно заради стрес на работното място. Още десетки хиляди получават сърдечни и мозъчни удари от преумора. Според бялата книга в 23% от японските фирми се работи средно по 80 часа над нормата.

Японците работят доста повече от хората в другите развити страни, а имат най-малки отпуски. През 2015 г. средният използван годишен отпуск на японците е бил 8,8 дни, което е по-малко от половината от полагащия се 20-дневен отпуск. В Хонконг отпуските се използват на 100%, а в Сингапур - на 78%.

Садо е била политически репортер и е пишела новини за местните избори през юни и юли 2013 г. Тя умира 3 дни след произвеждането на изборите. телевизията НХК, за която е работила, обяви, че пазила в тайна смъртта й от уважение към близките на Мива Садо.

Покойната рекламна агентка Мацури Такахаши
Покойната рекламна агентка Мацури Такахаши