От всички умрели през 2015 г. в света над една четвърт са станали жертва само на две болести - инфаркт и инсулт, обяви Световната здравна организация в редовния си преглед на смъртността на планетата.

Сърдечният и мозъчният удар си остават най-големите убийци в света през целия XXI век, като само през 2015 г. са отнели живота на 15 милиона души. Общият брой на умрелите за същата година е 56,4 милиона.

Застаряването на човечеството е довело до рязко увеличение на смъртните случаи и от диабет и деменция. Жертви на диабета през 2015 г. са били 1,6 млн. души, докато през 2000 г. те са били под милион. За същия период броят на смъртните случаи поради деменция се е повишил повече от два пъти. Двете болести заедно вземат повече жертви от катастрофите по пътищата.

Повече от половината от всички смъртни случаи в света за 2015 г. се дължат на 10 причини, като само три от тях са заразни болести. Първа в тази класация е исхемичната болест на сърцето - тя е отнела живота на 8,8 милиона души. Втори е инсултът - 6,2 милиона. Следват белодробните инфекции и Болестта на пушачите (ХОББ) - по 3,2 млн. На пето място е ракът на белите дробове - 1,7 млн. Следват диабетът, деменцията, диарията и туберкулозата. На 10-място е единственият масов убиец, който не е болест - пътните злополуки с 1,3 млн. убити.

Сред инфекциите най-смъртоносни си остават пневмонията и бронхитът. Жертвите на диарията - най-вече при децата, и на туберкулозата са намалели през новия век, но все още са над милион на година.