Изварата се получава от пресичането на прясно или кисело мляко под въздействието на млечно-кисели бактерии. Според процента мазнини тя е: високомаслена - 18 процента; полумаслена - 9%, нискомаслена - от 1 до 4%.

В диетичното и детското хранене най-подходяща е онази извара, която е получена от мляко, което не е подлагано на продължителна топлинна обработка. Прясната извара подобрява храносмилането, поради което се препоръчва и за хора с наднормено тегло.

Можете да си направите сами извара, като в кипящо прясно мляко добавите малко лимонтозу и веднага махнете съда от огъня. След прецеждане през тензух, получената извара е фина и може да се консумира веднага, но не е подходяща за топлинна обработка.

За кулинарни цели е по-подходящо да направите извара по следния начин: затопля се силно (не завира) 1 л прясно мляко и към него се добавя 1 кофичка кисело мляко. Разбърква се до сгъстяване, но не се допуска завиране на течността. Сгъстената смес се изсипва в тензух и се отцежда около 30-40 минути.

Тиквен кейк с извара и фурми

Продукти: 250 г извара, 250 г тиква, 1/2 ч.ч. захар, 1/2 опак. ванилия, 2 яйца, 25 г масло, 1/2 ч.ч. брашно, 1/4 ч.ч. грис, 5 г бакпулвер, 50 г фурми (можете да ги замените със смокини или друг плод по желание), 1 с.л. мед

Тиквата се обелва, нарязва се на кубчета и се сварява на пара. Щом се охлади, се разбива в пасатора. Прибавят се изварата и ванилията и пак се разбива. Добавят се разбитите на пяна яйца и цялата смес добре се разбърква. Изсипват се брашното (1/2 ч.ч.), смесено с бакпулвера и гриста и отново се разбива до получаването на хомогенна смес. Кейковото тесто се изсипва във форма за печене с незалепващо покритие. Отгоре се нареждат фурмите и се пече на среден огън до пълна готовност. Щом се опече и леко поохлади, кейкът се изважда от формата и се намазва с течен мед. Поднася се нарязан на порционни парчета.