Преминаването от студено на топло и обратно причинява разширяване на кръвоносните съдове на лицето и то се зачервява.

Студеният и сух въздух навън и големите температурни амплитуди на открито и в затворени помещения няма как да не се отразят на състоянието на кожата.

Ако го правите прекалено често, може да останете с разширени кръвоносни съдове завинаги, затова затоплянето и охлаждането трябва да стават постепенно.

Мастните и потните жлези са с намалени функции, което води до загрубяване на кожата, загуба на еластичност и възможни появи на червени петна и лишеи.

Има защитна козметика за кожата през зимата

Специализираната зимна козметика действа като защитна бариера за кожата.

Най-често съдържа концентрирани субстанции като витамини, хиалуронова киселина, екстракти от водорасли и други растения. Мазните кремове, богати на витамини са най-добрата защита срещу студа.

Сухата кожа по принцип страда от недостиг на липиди, а през зимата нивата на себум намаляват, бариерните свойства на хидролипидния филм отслабват и това води до повишена загуба на вода от повърхността на кожата. Тя е по-склонна към напукване и допълнително изсушаване и се нуждае от специални грижи.

Козметиката, богата на хидратиращи и подхранващи съставки, естествени масла и витамини е най-добрата защита за сухата кожа през зимата. Не само лицето се нуждае от защитна козметика през зимата. Не забравяйте също кожата на тялото, устните и ръцете.