Зверствата с психично болните пациенти бяха забранени със закон. Депутатите изрично записаха в Закона за здравето, че всяка форма на жестоко, нечовешко или унизително отношение или налагане на наказание спрямо хората с психични разстройства по време на лечението им са забранени.

Изрично бе записано още, че се забранява и използването на хирургични методи за промени в нервната система на пациентите с цел постигане на определени психични характеристики. За нарушение на този параграф вече ще се смята и поставянето на пациентите в лоши условия като например недостатъчно жилищна площ, храна, дрехи, отопление или осветление, както и продължителната им изолация без възможност да общуват с някого.

Автори на законопроекта са депутатите от временната комисия за правата на психично болните пациенти, създадена през ноември миналата година. Те са от всички парламентарни групи. От трибуната на парламента днес депутатката от ПП-ДБ Стела Николова от комисията припомни докладите на омбудсмана и множеството осъдителни решение в Европейския съд по правата на човека, в които се говори за множество нарушения на Конвенцията на правата на човека - малки помещения с твърде много легла, липса на място за съхранение на личните вещи на хората.

Друг проблем са и недостатъчните места в центровете за резидентни грижи. В момента 2401 души чакат за настаняване. Местата в тях са 1928, като всички са заети. Комисията е установила, че има 273 човека лежат в държавни психиатрични болници без да имат нужда от лечение, понеже болниците се ползват като социални домове за хора без близки или такива, които няма къде другаде да отидат.

Законът вече въвежда и употребата на принудителни ограничителни мерки - такива ще може да се използват при пациенти, изпаднали в състояния, които застрашават живота и здравето му или тези на околните. Как точно ще става това ще трябва да се разпише обаче в отделна наредба от министрите на здравеопазването и правосъдието.

Промените бяха приети на първо четене с гласовете на всички без БСП. Предстоят обаче поправки в промените между двете четения.