МВР Бургас вече разполага с нов уред, който с голяма точност отчита наличието на алкохол и наркотици в кръвта. Новото устройство ще тества водачи, които не са съгласни с резултатите, отчетени от дрегера при проверка на пътя. Пробата се тълкува като равносилна на кръвна проба и процедурата отнема не повече от 30 минути.

Междувременно от полицията в Бургас отчитат намаляване на случаите на шофьори, заловени да управляват автомобили, употребили алкохол и наркотици.

„От началото на март месец получихме допълнително техническо средство, така нареченият – доказателствен анализатор, който дава възможност на водачите, които не са съгласни с показателите на дрегера да бъдат повторно пробвани. Този уред е по-точен и конкретен", обясни началникът на отдел „Охранителна полиция" в ОДМВР-Бургас комисар Марин Димитров.

„След като се направи такава проба, тя се взема като доказателство, равносилно на кръвна проба. Точен е, дават го като последна разработка", каза оперативният дежурен Алексей Русев за новата апаратура.

Областната управа в морския град е предоставила на полицията и втори паркинг, където да се съхраняват конфискуваните коли от злоупотребители водачи. Районните управления по Южното Черноморие вече са препълнени с отнети автомобили.

Областната дирекция на МВР Бургас е първенец по конфискувани автомобили, особено през летния сезон. Близо 360 досъдебни производства са образувани до момента, пише БНТ.