Един от най-богатите българи в САЩ я спаси от закриване - сега в нея се лекуват 4000 пациенти годишно

"Докторе, откъде го намери тоя скъсан стол, сигурно ми е набор", казал най-богатият българин в Америка Шефкет Чападжиев, преди да дари $ 1 млн. на болницата в Мадан.

Средствата постъпиха в специална сметка на общината през февруари 2019 г. с условието да бъдат използвани само и единствено за ново медицинско оборудване в МБАЛ "Проф. д-р Константин Чилов".

"Беше дошъл от Чикаго да види брат си, който губеше битката с рака. След като се видяха, го срещнах в коридора. Каза, че има лек проблем със слуха, и пожела да го прегледам. В кабинета му предложих да седне на пациентския стол, който беше съдран, но нямаше друг. Бях го свалил някъде от тавана.

След прегледа се заговорихме и каза, че разпродава бизнеса си в САЩ заради напредналата си възраст. Бях чувал, че болниците в Америка често сменят оборудването си и го помолих, ако разбере нещо - да ни свърже, а ние ще си платим транспорта до България. Замина си и нищо не каза", разказва шефът на болницата д-р Стефан Хаджиев.

Няколко месеца след това лично милионерът го потърсил по телефона, за да съобщи намерението си.

"Виждам, че ме търсят от Илинойс, но си помислих, че са някакви телефонни измамници. Така няколко пъти. После ми се обади кметът, оказа се, че ме е търсил Чападжиев, за да обяви намерението си да направи дарение за болницата", обяснява д-р Хаджиев.

През август 2022 г. Чападжиев беше в Мадан и каза защо иска точно апаратура за болницата: "Първо,

ако има нова апаратура, хората няма да се лекуват другаде,

а ще остават в Мадан. Второ, в местната болница ще дойдат млади лекари, които ще имат стимул да развиват знанията и уменията си тук, на апаратура от най-ново поколение. Вярвам в кмета и главния лекар, че ще се справят".   Управителят на болницата д-р Стефан Хаджиев

Управителят на болницата д-р Стефан Хаджиев

"Не сме си и мислели, че ще работим с толкова модерна апаратура", вълнуват се лекарите от маданската болница. В нея вече има компютърен томограф (скенер); дефибрилатор; мобилен рентгенографски апарат; портативен ехокардиограф; система за електрохирургия, електрически интензивни легла, хематологичен анализатор; анестезиологичен апарат; ултразвукова система за акушеро-гинекологична диагностика; видеоендоскопска система; нов болничен инструментариум.

Най-скъп е скенерът, който струва почти половин милион лева. С пари от дарението е купен и мощен агрегат, който може при липса на ток да осигури достатъчно енергия за болницата, включително да се включват и печки за отопление на пациентите.

След получаването на парите Чападжиев два пъти е бил в болницата, за да проследи как се харчат.

Придружавали го кметът Фахри Молайсенов и управителят на болницата, които са гаранти за осъществяване на волята му.

Преди това е дарявал за джамията и черквата в родния си град. На площада е построена и чешма. Чападжиев е помагал и в лични каузи на местни хора.

Общината в Мадан покри реката пред болницата, направи 95 паркоместа, ремонтира двора и направи алеи.
Общината в Мадан покри реката пред болницата, направи 95 паркоместа, ремонтира двора и направи алеи.
Мадан го обявява за почетен гражданин през 2003 г.

"Никога не е парадирал с богатството си. Държи се скромно и дружелюбно с хората. Може да отседне в палат на някой хълм над града, но когато е в Мадан, се прибира в малкия си апартамент в обикновен жилищен блок", разказват съграждани.

Почти срутена и необитаема е къщата, в която е живял в кв. "Малка река", преди да емигрира в САЩ през 60-те години с приятеля си Хамид Русев.

Всичко, купено с дарените средства, е обозначено със специален стикер "Дарение от Шефкет Чападжиев", съпроводено с мисли на известни хора за смисъла на дарителството и на човешкия живот.

Новите инструменти на лекарите, независимо колко са малки, са поръчвани с гравиран надпис Madan Chap. В болницата предстои да се направи кът на дарителите, където благодетелят от Чикаго ще заеме видно място.

"Като получихме дарението, събрах лекарите да обмислим какво да купуваме

Съобразявали сме се с компетентността на болницата и нейната перспектива. За да има прозрачност, всичко е купено след обществени поръчки и с одобрение на Медицинския съвет.

В специалната сметка има още 200 хил., които нямат нищо общо с бюджета на общината и никой не може да ги пипа.   Новият компютърен томограф е за близо половин милион лева.

Новият компютърен томограф е за близо половин милион лева.

Аз съм специалист по УНГ и нищо не сме взимали за този кабинет. Едва най-накрая купихме електрокоагулатор. Всяка година се променят изискванията на НЗОК и гледахме да не ги изхарчим.

Сега мислим някои отделения да преминат на второ ниво на компетентност и ще ни трябва още оборудване, а като имаме финансов резерв, ще покрием по-удачно изискванията. Клиничната лаборатория вече придоби второ ниво", казва д-р Хаджиев.

А само няколко години преди дарението болницата в Мадан бе пред закриване. Работи на загуба, щатът - раздут. Тя функционира от 1952 г.

Сградата е огромна, тъй като по онова време Мадан е седалище на "Горубсо", където работели над 10 хил. души. В нея се лекуват и хора от съседните общини.

Покрай кризата с минния гигант и с раздробяването му на няколко дружества здравното заведение се оказва с голям щат.

"Получих ултиматум от общината да се извърши реформа. Бяха направени съкращения, но не на лекари. Редуцирахме сградния фонд и сега използваме площ, която ни е необходима.

Болницата в Мадан е първото предприятие в града, което премина на екоотопление преди 10 г. Сменихме нафтовите горелки с отопление на пелети и така вместо 120 хил. за сезон отоплението вече струва 20 хил.   Част от дейностите, които извършва сега болницата в Мадан, преди дарението не ги правила, тъй като не е имало апаратура.

Част от дейностите, които извършва сега болницата в Мадан, преди дарението не ги правила, тъй като не е имало апаратура.

Тук имаше огромна столова и издръжката беше скъпа. Сключихме договор с "Горубсо", което е на метри от болницата, и ни доставят готова и качествена храна.

С проекти от общината и собствени пари се извършиха големи ремонти на сградата и в 4 отделения, скоро започваме и в останалите", добавя шефът на болницата.

Освен това по общински проект пред болницата вече има 95 паркоместа и градина с осветление. С публичните инвестиции и дарението сега специалистите определят МБАЛ в Мадан като една от най-добрите общински болници в Южна България.

Годишно тя обслужва около 3800-4000 пациенти, а бюджетът е около 3 млн. лв.

Заради подобрената база и модерната апаратура
в МБАЛ са назначени 5-има млади лекари

със специалност.

"Здравното заведение не е на загуба, правим кабинети на младите лекари, което е възможност за тях да работят не само в отделенията, но и в кабинети", добавя управителят.

Шефкет Чападжиев е роден в Мадан през 1939 г. Баща му Садък е дребен търговец. Властта решава с политически подбуди семейството му да бъде интернирано през 1949-1954 г. в село Боринци, община Котел.

Шефкет има по-голяма сестра и по-малък брат. Възрастната му баба оставили в Мадан, защото не била в списъка за интерниране. Когато след време разрешили на фамилията да се върне в миньорския град, тя била починала.

Шефкет завършва в Мадан гимназия и става касиер в Държавното земеделско стопанство. Решава да избяга от България с приятеля си Хамид Русев от село Горна Арда.

Чувствали се дискриминирани, защото след завършване били разпределени в строителни войски заради произхода им. Двамата атакували браздата около родното село на Хамид.

Гръцките гранични власти ги закарват най-напред в Драма, после в лагер в Кавала, а сетне в лагер в Лаврион близо до Атина. След година двамата поемат с кораб към САЩ.

"Исках да отида в САЩ от 10-годишен - бях повлиян от книгата "До Чикаго и назад", често казва Чападжиев. Бил е само със 75 цента в джоба и се хваща да рекламира олио за $ 1,25 на час, после е сервитьор, прави неуспешен опит да отвори ресторант, работи в печатница.

През 1976 г. тегли заем от $ 10 хил., купува на старо 3 машини и почва собствен бизнес. В печатниците му са се сглобявали по над 25 млн. рекламни брошури на ден. За няколко години се превръща в най-богатия българин в САЩ.

Преди години разпродава бизнеса си и имоти в Чикаго, Ню Йорк, Флорида, Еквадор. Притежава апартаменти и хотели в най-скъпите части на Америка.

Има акции в компании в областта на енергетиката, телекомуникациите, фармацевтичната индустрия и въздушния транспорт.

Известен е като първия българин, платил $ 200 хил., за да лети в Космоса. Със съпругата си Магдалена, която е еквадорка, имат две дъщери - София и Сабрина, и син Семи.