Д-р Пачова е председател на Асоциация на лекарите хомеопати в България. Лекар е с 30-годишна клинична практика по хомеопатия и интегративна медицина. Координатор образование към Европейския комитет по хомеопатия (ECH), член на експертна група в EUROCAM. Преподава хомеопатия от 30 години в България и в университета Медипол в Турция (2012 г. до момента).

- Д-р Пачова, намира ли приложение хомеопатията при решаването на проблеми, които са предизвикателства пред съвременната медицина?

- Като лекари хомеопатите сме призвани да проправяме мостове и да търсим нови пътища. Затова сме отворени за сътрудничество с колеги от други специалности и при необходимост го инициираме. В моята практика виждам как хомеопатичният метод работи при лечение на психотравми и

каква подкрепа е за семействата с деца от аутистичния спектър

или с изоставане в развитието. За целта си сътруднича с невролог и психолог. Правим необходимите изследвания на мозъка и микробиома. Хомеопатията играе централна роля при възстановяването на микробиома и при детоксикацията на организма, а това подобрява психичното развитие, говора и т.н. Резултатите ни са документирани.

- Как помагате на родителите да се справят?

- Много от нас изучават задълбочено не само хомеопатия, но и психология. Животът на родителите е ад, а обществото не ги подкрепя. Сами се лутат и търсят решения, сами плащат за лечение. Често страдат от безсъние, преумора, физически травми, бърнаут. Нямат възможност да се погрижат за себе си. В пристъп на агресия децата хапят, удрят, дращят близките си. Родителите са пред ужасната дилема дали да използват успокояващи лекарства, които често водят до повишаване на апетита и регрес в развитието, или да продължават да се борят с агресивните изблици, които понякога са много разрушителни. Напоследък все по-често ми се налага да предписвам лекарства на болното дете, на майката, на таткото и даже на другото дете, което също е потърпевшо. Убедена съм, че много мои колеги също помагат на тези семейства да оцелеят.

- Хомеопатичният метод подходящ ли е за профилактика предвид нарастващия брой подобни заболявания при децата?

- Мoята мечта е в България да има възможности за обучение на младите хора, преди да решат да стават родители. Така ще знаят как да избегнат евентуални “подводни камъни” или, ако вече са пострадали, как да намалят последиците от даденото заболяване преди зачеването или по време на бременността. Хомеопатията е чудесен метод за асистиране на една бременност, когато лекарят хомеопат и акушер-гинекологът работят заедно.

- Има ли инициативи, които предприемате в тази посока?

- В рамките на Световната седмица на хомеопатията, която традиционно се провежда всяка година от 10 до 16 април, нашата асоциация организира конференция, посветена на поколенията Y, Z и Alfa. Идеята ни е да подкрепим младите хора, които се изправят пред много проблеми, свързани с тяхното лично развитие, на фона на влошеното психично здраве след пандемията, антибиотичната резистентност, липса на достатъчно кадри в здравеопазването, застаряващото население. Хомеопатията е и ще продължи да бъде част от решението на тези наболели проблеми, защото

има много млади хора, които я избират

и са осъзнато активни към своето здраве и начин на живот. Конференцията ще стартира утре и каним всички заинтересовани здравни специалисти да се присъединят.

- Какво ви казват младите пациенти във вашия кабинет?

- Първоначално, че не ги разбирам. Когато видят, че ги слушам с интерес, те се отварят и тогава се оказва, че не сме толкова различни. Комуникацията с тях е истинско предизвикателство. Изпитвам голямо удовлетворение, когато благодарение на хомеопатичното лечение младият човек не боледува толкова и започва отново да разговаря с родителите си.

- Участвате в много международни работни срещи и конгреси. Какво се случва в Европа?

- Политиците започнаха да ни чуват – това е голямата новина. Европейската комисия, както и Европейският парламент признават EUROCAM за организацията, представляваща общността от здравни специалисти и пациенти в сектора на традиционното, комплементарно и интегративно здравеопазване в Европа. От 2 г. EUROCAM е официален партньор на Регионалния офис на СЗО за Европа. Това е достатъчно признание за мястото и ролята на хомеопатията като част от цялостната визия за здравето на европейците.