До момента са издадени над 47 млн. електронни предписания, 70 процента от тях са изпълнени

Лекарите ще могат да изписват електронни рецепти, дори да нямат интернет. Това става възможно с новото приложение еRx, разработено от “Информационно обслужване”. Когато медикът е на домашно посещение или по време на спешен случай в труднодостъпен район и няма интернет, електронната рецепта ще се запази на мобилното устройство. А когато връзката с интернет е възстановена, рецептата ще се изпраща към Националната здравноинформационна система (НЗИС).

“Изписаната рецепта веднага попада в електронното здравно досие на пациента може да бъде изпълнена от всяка една аптека,

което спестява огромно време и разходи на лекарите и гражданите. Чрез мобилното приложение лекарите могат да изпишат електронна рецепта по всяко време и от всяка точка, без да е необходим достъп до компютър с медицински софтуер”, обясняват от “Информационно обслужване”.

Досега един от големите проблеми на лекарите бе именно невъзможността да изписват рецепти, когато нямат интернет или са в движение. Според БЛС две трети от лекарите са дискриминирани, включително и служителите в Спешна помощ. Сега с мобилното приложение електронни “бели” рецепти може да издават всички лекари, зъболекари, фелдшери и ветеринари. С надграждането на приложението

в близките месеци ще бъде осигурена възможност eRx да се използва и от спешните медици уточняват от “Информационно обслужване”.

По негови данни до момента са издадени над 47 млн. електронни рецепти. Над 70% от тях вече са изпълнени в аптеките.

Очаква се броят на е-рецептите да се увеличи, когато от 1 април антибиотиците отново ще се изписват само електронно. Задължителното електронно изписване на антибиотици и лекарства за диабет бе въведено през октомври миналата година. Заради грешки, опашки от пациенти пред лекарските кабинети и аптеките изискването беше отменено и се даде отсрочка до 1 април 2024 г. да се изписват и на хартия.

“Засега не се предвижда удължаване на срока, в който антибиотиците ще се изписват и на хартиена рецепта”, каза зам.-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов, който присъства на първия тренировъчен полет на медицинския хеликоптер в понеделник.