Високото кръвно (артериално) налягане или хипертонията е сериозно състояние, което може да ви струва живота, или да ви инвалидизира или най-малкото да ви предизвика сериозни неприятности. Въпреки това около кръвното налягане битуват невероятни измишльотини, край които тъпизмите около ваксините за КОВИД-19 изглеждат невинни.

Затова попитахме водещите български кардиолози и събрахме техните препоръки на едно място.
Първо и най-важно! Мерете си кръвното налягане. След 18-годишна възраст поне веднъж месечно, а ако сте преминали 40 - веднъж седмично.
Няма никакво значение с какво си мерите кръвното - с апаратче за китка, за предмишница, с мобилен телефон, с традиционен маншон и стетоскоп. Лекарите специално уточняват това, защото много се говори, че малките апаратчета за китка са неточни. По принцип най-точни са традиционните живачни манометри, каквито не може да си купите никъде, а вероятно може да видите само в някоя забравена селска здравна служба.
Домашното мерене на кръвното е за контрол, не за диагностика. Независимо с какво мерите, ако установите стойност над 130/80, консултирайте се с лекар. Там той ще ви го премери с точен апарат, а ако се налага, ще ви сложи апарат за непрекъснато мерене. Всяко измерване е вярно. Добрата практика е да има примерно три последователни измервания и да се взема средната стойност.
Изобщо слушайте лекарите! Хипертонията е добила славата на нещо банално, но добрият контрол е свързан с добра диагностика и добра терапия - затова трябва лекар, а не интернет. Не се самолекувайте! Не пийте хапчетата на леля ви, а идете на лекар - добрата терапия е винаги индивидуална!
Пийте си хапчетата! Медикаментозната терапия обикновено е продължителна, даже доживотна. Но е много важна за контрола. Някои класове лекарства - например бетаблокерите, категорично не може да се спират без лекарски контрол. Калциевите антагонисти свалят налягането незабавно и много хора решават, че това е достатъчно и спират да прилагат предписаната им терапия. Обикновено добрата терапия съчетава няколко класа медикаменти (или се използват комбинирани препарати) - бетаблокери, диуретици, инхибитори на ангиотензинконвертиращия ензим, директни вазодилататори - бустери на азотния окис.
Намалете солта! Солената храна е главна причина за повишаване на кръвното налягане. Обикновено кризите започват с началото на сезона на трушиите. Най-простият начин да намалите солта е едно ядене дневно да бъде от сурова храна - салата с оцет или плодове. Дали това ще е закуска с плод, или вечеря от безсолна салата или лек обяд от сурови ядки или кисело мляко няма значение. Не пълно суровоядство или веганство, нито теглене с електронна везна на дневната доза сол, а просто едно ядене дневно да е без никаква добавена сол. Това не е някакъв тежък режим, но намалява долу-горе с една трета количеството натрий, което приемате.
Добрият баланс на електролитите калий и натрий е ключово за контрола. Затова яжте храни, които доставят естествен калий - банани и картофи и изобщо зеленчуци. Избягвайте всякакви пакетирани храни!
Пийте вода! 8 чаши вода на денонощие, ако не е много горещо, когато би следвало водата да се увеличи. 8 чаши вода звучи много, но всъщност не е. Особено важно е да се пие поне една чаша преди лягане и поне една чаша при събуждане и по една преди всяко ядене и те вече станаха 5.
Ходете пеш! Практически е доказано, че ходенето на няколко километра директно намалява стойностите на кръвното с десетина мм живачен стълб.
Не прекалявайте със стимулиращи напитки! 3-4 чаши кафе на ден не са проблем, но над 10 определено са. Кафето и черният чай, енергийните напитки повишават с малко и краткотрайно кръвното, но ако се прекалява вече не е безобидно. Алкохолът в умерени дози намалява с малко кръвното налягане, но лекарите смятат, че общото действия е по-скоро отрицателно върху кръвното налягане.
Спете! Поне 8 часа сън е задължително.
Съобразявайте се околните температури. Студеното време покачва стойностите. Хипертонията е типична метеопатия. Но от друга страна жегата е предпоставка за съдови инциденти, резки колебания в стойностите. Така че съобразявайте се и се пазете от крайни температури