35°C   София
 

Високото кръвно (артериално) налягане или хипертонията е сериозно състояние, което може да ви струва живота, или да ви инвалидизира или най-малкото да ви предизвика сериозни неприятности. Въпреки това около кръвното налягане битуват невероятни измишльотини, край които тъпизмите около ваксините за КОВИД-19 изглеждат невинни.

Затова попитахме водещите български кардиолози и събрахме техните препоръки на едно място.
Първо и най-важно! Мерете си кръвното налягане. След 18-годишна възраст поне веднъж месечно, а ако сте преминали 40 - веднъж седмично.
Няма никакво значение с какво си мерите кръвното - с апаратче за китка, за предмишница, с мобилен телефон, с традиционен маншон и стетоскоп. Лекарите специално уточняват това, защото много се говори, че малките апаратчета за китка са неточни. По принцип най-точни са традиционните живачни манометри, каквито не може да си купите никъде, а вероятно може да видите само в някоя забравена селска здравна служба.
Домашното мерене на кръвното е за контрол, не за диагностика. Независимо с какво мерите, ако установите стойност над 130/80, консултирайте се с лекар. Там той ще ви го премери с точен апарат, а ако се налага, ще ви сложи апарат за непрекъснато мерене. Всяко измерване е вярно. Добрата практика е да има примерно три последователни измервания и да се взема средната стойност.
Изобщо слушайте лекарите! Хипертонията е добила славата на нещо банално, но добрият контрол е свързан с добра диагностика и добра терапия - затова трябва лекар, а не интернет. Не се самолекувайте! Не пийте хапчетата на леля ви, а идете на лекар - добрата терапия е винаги индивидуална!
Пийте си хапчетата! Медикаментозната терапия обикновено е продължителна, даже доживотна. Но е много важна за контрола. Някои класове лекарства - например бетаблокерите, категорично не може да се спират без лекарски контрол. Калциевите антагонисти свалят налягането незабавно и много хора решават, че това е достатъчно и спират да прилагат предписаната им терапия. Обикновено добрата терапия съчетава няколко класа медикаменти (или се използват комбинирани препарати) - бетаблокери, диуретици, инхибитори на ангиотензинконвертиращия ензим, директни вазодилататори - бустери на азотния окис.
Намалете солта! Солената храна е главна причина за повишаване на кръвното налягане. Обикновено кризите започват с началото на сезона на трушиите. Най-простият начин да намалите солта е едно ядене дневно да бъде от сурова храна - салата с оцет или плодове. Дали това ще е закуска с плод, или вечеря от безсолна салата или лек обяд от сурови ядки или кисело мляко няма значение. Не пълно суровоядство или веганство, нито теглене с електронна везна на дневната доза сол, а просто едно ядене дневно да е без никаква добавена сол. Това не е някакъв тежък режим, но намалява долу-горе с една трета количеството натрий, което приемате.
Добрият баланс на електролитите калий и натрий е ключово за контрола. Затова яжте храни, които доставят естествен калий - банани и картофи и изобщо зеленчуци. Избягвайте всякакви пакетирани храни!
Пийте вода! 8 чаши вода на денонощие, ако не е много горещо, когато би следвало водата да се увеличи. 8 чаши вода звучи много, но всъщност не е. Особено важно е да се пие поне една чаша преди лягане и поне една чаша при събуждане и по една преди всяко ядене и те вече станаха 5.
Ходете пеш! Практически е доказано, че ходенето на няколко километра директно намалява стойностите на кръвното с десетина мм живачен стълб.
Не прекалявайте със стимулиращи напитки! 3-4 чаши кафе на ден не са проблем, но над 10 определено са. Кафето и черният чай, енергийните напитки повишават с малко и краткотрайно кръвното, но ако се прекалява вече не е безобидно. Алкохолът в умерени дози намалява с малко кръвното налягане, но лекарите смятат, че общото действия е по-скоро отрицателно върху кръвното налягане.
Спете! Поне 8 часа сън е задължително.
Съобразявайте се околните температури. Студеното време покачва стойностите. Хипертонията е типична метеопатия. Но от друга страна жегата е предпоставка за съдови инциденти, резки колебания в стойностите. Така че съобразявайте се и се пазете от крайни температуриОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Едва сега се разбра как е умрял Чехов

В семейството на Чехов от охтика умират четирима, сред които брат му и леля му, с която живеят...

Свръхчовекът Ницше рухва от деменция

Ако съди по трудовете му, възхвалата на свръхчовека и унищожителните му насмешки по адрес на...

100 милиона осиротяват след третия инфаркт на Насър

Президентът на Египет Гамал Абдел Насър за огромно разочарование на колегата си Тодор Живков беше и...

Кои лекарства се пият с най-много боязън

Който държи на здравето си, при всяко усещане за нещо нередно и особено при болка ходи при личния...

Лошият дъх е от сяра в устата

Ако имате лош дъх, не проклинайте късмета си - има го всеки четвърти. Миризмата от устата се нарича...

Вече и у нас присаждат фекалии!

От редактора: Тази статия е писана малко преди да стане известно, че присаждането на фекалии е...

Конспиративни теории за рака

По света се ширят 3 конспиративни теории за рака. Най-лесна за опровержение е третата - че акулите...

Философия на китайската медицина

Убождане с игли, отвари от билки, канали, по които в тялото тече енергията Ци – китайската медицина...

Упорити небивалици за рака

Ето 5-те най-упорити небивалици за рака, подхранвани от невежеството за човешката биологияа 1. Ракът...