Все повече хора от цял свят съобщават за паранормални срещи с близки и роднини, които са загубили в пандемията от COVID-19. Обширен репортаж на Си Ен Ен разкрива, че такива „срещи“ се случват все около войни, пандемии или бедствия с много жертви.

Срещите могат да са дискретни – умрелите се явяват в сънищата,  усеща се миризмата на роднина или домашното куче се държи странно.   Но има и по-драматични усещания, като допир, звукови халюцинации и дори видения.

Психологическото обяснение е, че при травматични събития човек обикновено не може да се сбогува с близките си.

След грипната пандемия през 1918 г. в САЩ има мания по спиритизъм. Стават модни сеансите с екстрасенси и гадатели. Продажбите на дъски „Уиджа“ скачат – уред, с който можело да се разговаря с мъртвите.

И след атентатите от 11 септември 2001 г. в САЩ има значително зачестяване на такива истории.

След цунамито, ударило Япония през 2011 г. с над 20 000 жертви, тези случки са толкова чести, че навлизат в култура. Жителите на Ишиномаки съобщават за толкова чести видения на починали, че вече има роман и документален филм за това.

Психологията нарича този тип „срещи“ комуникации след смъртта. Поне 60 млн. американци са имали подобни усещания, независимо от възраст, религия, етнос и социален статус.

Две от историите, описани по Си Ен Ен, са за по-необичайни срещи.

Мари Пина, която преподава английски в Манитоба, разказва, че след смъртта на любимата й леля една сутрин усетила студена ръка върху рамото си. Пина се обръща и вижда на леглото до себе си леля си – с около 10 години по-млада и с отнесен поглед.

По-късно Пина долавя и нейната специфична миризма – комбинация от парфюм и спрей за коса. Усещането траело около 5 минути, а миризмата усещал и съпругът на Пина.

Известен радио водещ в САЩ губи жена си заради COVID-19. Но Иън Хорн е убеден, че съпругата му още е с него. Споделя със слушателите си, че редовно я чува нощем да казва „Иън, събуди се“. Друг необичаен момент е, че по пътя му към радиото лампите примигвали и станали лилави – любимия цвят на жена му.

Историята му, споделена в ефира, предизвика вълна от съпричастност сред хората, загубили близки в пандемията.