По света се ширят 3 конспиративни теории за рака. Най-лесна за опровержение е третата - че акулите не хващат рак, значи еликсирът срещу болестта може да бъде извлечен от акула.

Всъщност и акулите боледуват от рак, както и слоновете, китовете и всички големи животни.

Тук са изложени и другите най-популярни теории за рака, основани на небивалици.

1. Има чудодейно лекарство

В интернет е пълно с разкази от първо лице, сензационни твърдения и дори видеоклипове за "природни" и "чудодейни" лекарства срещу рак - от канабиса до утайката от кафе.

Но всяко сензационно твърдение изисква и сензационно доказателство. А видеото в Ютюб и постовете във фейсбук категорично не са научни доказателства.

В много случаи е невъзможно да се определи дали пациентите са били излекувани по някой от описаните алтернативни методи за лечение. Не се знае нищо за техните диагнози, за стадия на болестта и за крайния резултат. Не е ясно дори и това дали те реално са били болни именно от рак. Не се казва например какви други терапии на рака са били прилагани.

Освен това са разказани само историите с щастлив край. Нито дума за онези, които са опитали същото лечение и не са оживели. Умрелите не говорят и затова всички бомбастични претенции за "чудодеен" лек са изопачение на истината.

Това не означава, че в природата липсват лечебни вещества. Антираковият медикамент таксол например е извлечен от кората и игличките на тихоокеанското тисово дърво. Това обаче съвсем не цели да те подтикне да гризеш кората на тиса, за да пребориш тумора. Таксолът е ефикасен, защото активната му съставка е била пречистена и проверена клинично. Затова се знае и каква доза да бъде предписана.

2. Има лек, но фармациите го крият

Ръка за ръка с идеята, че има чудодеен лек за рака, върви и теорията за световна омерта около него. Тоест, че властта, фирмите гиганти във фармацията и дори благотворителните фондации са се наговорили да крият това лекарство, тъй като сегашните терапии на болестта докарват луди пари.

Логиката е все една и съща: Това лекарство вече го има, евтино е и не може да се патентова, затова медицинската мафия го неглижира, за да си пълни джобовете.

Наистина, фармацевтиката има голям проблем с прозрачността и клиничните тестове (виж книгата "Биг фарма" на Бен Голдакър). Фирмите са под много силен и постоянен натиск да свалят цените на лекарствата.

Но пък да се разработи и проучи едно лекарство срещу рак, струва милиарди и фирмите трябва някак да си ги възвърнат.

Проблемите на конвенционалната медицина обаче не доказват с нищо, че лековете на алтернатината медицина са ефикасни. Метафорично казано, леките коли понякога се блъскат, но това не означава, че летящите килимчета са налично превозно средство.

Пък и няма логика фирмите за лекарства да неглижират нарочно лекарство с голям потенциал. Те биха спечелили много от продажбите му по цял свят.

Аргументът, че дадено лечение не може да се патентова, също не издържа. Фармацевтичните компании не са глупави и действат незабавно при обещаващи терапии. Има начини една молекула да се патентова и да възвърне милионните им инвестиции в производството на медикамента, стига той да е ефикасен.

А и няма как да се обясни защо един лекар би отказал да предпише генерично лекарство с изтекъл срок на патента. То е евтино, но с доказана ефикасност при лечението на рак.

Благотворителните фондации финансират изследвания на рака, без да търсят печалба. В момента например с пари от дарения се финансира голямо изследване на аспирина. Това е лекарство, създадено през 1897 г. и е най-масово използвано по цял свят лекарство от всички с изтекъл срок на патента. Проучва се дали аспиринът може да предотврати рак на червата, дали намалява болезнените ефекти от химиотерапията и дали пречи на повторната поява на тумори.

И последно: Всички сме хора - собствениците на фармацевтични фирми и дори политиците могат да бъдат застигнати от рак. И във фармацията, и в правителствата, и в благотворителните фондации, и дори в медицинската мафия мнозина се разболяват от рак. Някои оцеляват, повечето умират.

Да се твърди, че всички те - заедно и поотделно - крият "еликсира" срещу рак, е не само абсурдно. То е обидно за неуморните изследователи и медици от цял свят и най-вече за болните от рак и техните семейства.