"Не бива да забравяме коронавируса. Спрямо ваксинираните - у нас е неизбежна есенната вълна. Обществото трябва да знае, че случилото се миналата есен и зима ще ни се случи отново. Наблюдаваме какво става в другите държави. Трябва да се готвим за следващата вълна. Дано да сме по-подготвени",  каза по БНТ д-р Иван Маджаров, шеф на лекарския съюз.

"Лимитите за болниците се представят пред обществото едва ли не като панацея. Едва ли не системата ще рухне, ако ги няма. Няма да рухне. Ще се въведат други механизми, които да контролират. Това е лесен начин да контролираш макрорамката на бюджета. Лесен, но много груб и има много други последствия. Спира усилията и на касата, и на държавата за въвеждане на по-ефективен контрол", смята д-р Маджаров.

"Здравната реформа отново е на дневен ред. С предложението на  министъра да се въведе коефициент, определящ цените на клиничните пътеки според състоянието на лекувания, се избягва плащане на една и съща сума при лек случай и при хронично болен", каза Маджаров.

Проблемът при пътеките е, че няма двама еднакви пациенти, винаги един човек се нуждае от една грижа, друг - от по-малка, трети от по-голяма. А пътките са за средно претеглен случай. Другият проблем е, че те бяха оценявани по специалности, което доведе до изкривяване в системата. Някои се оказаха по-добре платени в сравнение с други, затова и няма специалисти в някои специалности.

"Това, което каза вчера министър Кацаров, е оригиналната реформа преди 20 г. Така беше замислена - парите да следват пациента", каза д-р Иван Маджаров.