Предизвиква химически изменения, които пристрастяват

Газираните напитки в големи количества могат да нанесат сериозна вреда на мозъка, предупредиха лекари и диетолози, цитирани от американския сайт за здравословно хранене Eat this, not that!.

Според известната в САЩ нутрицинистка Британи Любек газираните напитки с кофеин често водят до привикване. “Постоянната употреба на кофеин, съдържащ се например в безалкохолните напитки, е възможно да предизвика химически изменения в мозъка, които ви карат да пиете все повече и повече”, обяснява тя.

Кофеинът е един вид легален наркотик, който може да доведе и до

абстиненция във вид на умора, главоболие, раздразнителност. В ограничени количества той има доказани ползи – действа ободряващо, разбужда, влива енергия. Но при прекалена употреба някои започват да изпитват нервност, тревога, безпокойство. Тези ефекти се дължат на адреналина, отделян, когато кофеинът превъзбуди мозъчните клетки.

След прием на кофеин се отделят и значително повече стомашни сокове, които с времето водят до киселини, гастрит и язва.

Наскоро медици от болницата “Бригъм енд уиминс” в Бостън обявиха, че газираните напитки изострят артрита. 217 любители на газираното са се оплакали от влошаване симптомите на болестта.

Съдържащите кофеин газирани питиета се отразяват зле на съня, казва британският анестезиолог д-р Крис Ейри. Той цитира изследване, публикувано в сп. Sleep Health, което доказва връзката между безсънието и прекаляването с напитки от типа на содата с кофеин.

Дори и без този силен стимулант газираното може да навреди на организма. Американската експертка по храненето Емили Ноубъл казва, че у хора, които в детството си са прекалявали с газирани напитки, в по-късна възраст са установени проблеми с паметта.

Диетичните питиета без захар не са по-добри, подкрепя я колежката ѝ Холи Клеймър. “Изследване от 2018 г. завърши с извода, че редовната им употреба увеличава риска от инфаркт и инсулт”, казва тя. Според проучването, публикувано в сп. Stroke, пристрастените към газираните напитки с изкуствени подсладители са 3 пъти по-предразположени към мозъчен удар и болестта на Алцхаймер.

Някои изследователи са убедени, че при хора, които дълги години са пили много безалкохолни, значително се увеличава рискът да заболеят от рак на хранопровода, тъй като с тях в стомаха постъпва и киселина.

За това твърдение обаче няма категорични доказателства. Изследователски екип от Йейл например напълно го отхвърли и дори обяви, че консумацията на диетични газирани питиета намалява риска от рак на хранопрвода.