Оредяването

продължава

месец-два,

но после

започва

възстановяване

През последните няколко месеца дерматолозите в световен мащаб констатират, че след COVID-19 се появява косопад. “Каква е причината обаче, все още не може да се каже. Засега не е работено в тази посока, за да се разбере каква е връзката между вируса и косопада. Но около 60-70% от хората, които са изкарали коронавирус, независимо от тежестта, се оплакват от силно оредяване. И то е дифузно, по цялата глава, а не само в горната част, както се случва обикновено при хормонални промени”, обяснява проф. д-р Мирослава Кадурина.

В повечето случаи косопадът продължава месец-два, но не се появяват оголени петна. И невинаги започва веднага, след като е прекаран коронавирус. Може да се появи доста седмици по-късно. Добрата новина е, че процесът е обратим и косата се възстановява, в повечето случаи напълно. “След бременност много често има физиологично опадане, което се появява на шестия месец след раждането. После има възстановителен процес, който невинаги е 100%. И тук е така”, казва Мирослава Кадурина.

От оредяване на скалпа след COVID-19 се оплакват както мъже, така и жени. Възможно е да е вследствие на стрес, доста хора след прекаран коронавирус започват да получават паникатаки. Професор Кадурина обаче разяснява, че стресът невинаги се изживява емоционално. Той е налице и когато организмът има общо неразположение, без да има отражение върху психиката.

Д-р Кадурина съветва при поява на косопад да се потърси съвет от дерматолог. Специалистът може да направи трихоскопия. С този диагностичен метод се оценява кои косми падат, дали се променят, какъв е процентът на оредяване. Добре е да се приемат хранителни добавки и да се използват лосиони, които подхранват косъма. Може да се правят и маски с естествени съставки за по-бързо възстановяване.

Желателно е за известно време да бъде ограничено агресивното третиране. Ако косата се боядисва, трябва да е с безамонячна боя. И максимално да се ограничи използването на преса, маша и силен сешоар, защото те допълнително изсушават.

Професор Кадурина обяснява, че може да се правят и специални процедури. “Една от тях е мезотерапия, при която чрез леки убождания се инжектират витамини, аминокиселини, подсилващи косъма. Друг вариант е чрез хиалуронова киселина, която също действа подкрепящо. Добре въздейства и методът, при който се взема кръв от пациента, преработва се и се връща в тялото. Така се разчита на растежните хормони в организма и се стимулира по-бързото израстване на новия косъм”, казва Мирослава Кадурина.

Желателно е да се избягва агресивно третиране.
Желателно е да се избягва агресивно третиране.
Косата пада както при мъже, така и при жени.

СНИМКИ: АРХИВ И PIXABAY
Косата пада както при мъже, така и при жени. СНИМКИ: АРХИВ И PIXABAY