25°C   София
 

"Имаме ново правителство. Какво наследство им оставя Националния оперативен щаб", написа математикът проф. Николай Витанов във фейсбук. По думите му продължават да валят нападки към хората от щаба. "Писал съм и съм казвал - ако аз бях фактор в тая държва, тези хора нямаше да могат да ходят под тежестта на ордените и медалите, които щях да им връча. Защото се справиха". "Днес съм национален предател, защото съм изоставял народа в труден момент и съм бил вдигнал високо летвата. Аз изпълних задачата, с която БАН ме изпрати да подпомагам щаба и правителството".

Проф. Витанов осветли оперативната обстановка за България по отношение на COVID-19 така:

1. Третата вълна на пандемията е овладяна и си заминава. Базовото репродуктивно число днес има рекордно ниска стойност - 0.595. Тенденцията към свиване на заразата е много силна. Очаква се падане на броя на активните случаи под 35 000, посока на движение - надолу към 30 000.

2. Говори се, че спадът бил заради сезонния ефект при грипчето. Това не е грипче. Доказателство, което така бие по главите, че ги чупи - познайте от три пъти името на една южна страна с високи температури, където "грипчето" покосява стотици хиляди на ден и има хиляди починали. Подсказка - населението е над 1 милиард души.

3. Каква е разликата между наличие на координация и липса на координация в стил - "ами то вече мина". Сравнете ситуацията в тази южна страна със ситуацията в другата страна с над 1 милиард население по на север. Това е разликата.

4. Щитът нараства. Ядрото на щита днес е 20.6%, повишение спряма вчера - 0.5%. Обхватът на щита днес е 38.3%, повишение спряма вчера - 0.5 %. При това темпо - достигане на 70% - след 63 дни. При това темпо. Не може да има оправдания за забавяне - ваксини вече с лопата да ги ринеш. Докато по бедните страни хората се молят за ваксина, тук човек може да си избира.

5. Тенденцията при починалите вече я писах няколко пъти - спад, спадане под 50 на ден

6. Трендът надолу към падане под 500 случая на ден и отиване към 100 на ден е много силен. Индийският щам обаче е на нашите граници. Трябва много да се внимава. Индикаторите за смяна на тренда имат рекордно ниски стойности. Индийският щам не е допуснат в България. Засега.

7. Продължават да валят нападки към хората от щаба. Писал съм и съм казвал - ако аз бях фактор в тая държва, тези хора нямаше да могат да ходят под тежестта на ордените и медалите, които щях да им връча. Защото се справиха.

8. Писал съм многократно - очаквах, че спрямо мен ще има злоба и завист. Затова не изпълних разпореждането на министър-председателя да се явявам веднъж седмично на брифингите на щаба с информация. Когато предсказвах появата на всяка следваща вълна и кога ще е нейният пик, бях обявяван за национален предател, който само плаши хората и трябва да бъде арестуван, съден (може и да не бъде съден), но задължително трябва да бъде хвърлен в затвора. Спомнете си, какво говорих през септември миналата година за ноември - септември беше времето, когато никой не си и помисляше, какво може да се случи през ноември.

9. Днес съм национален предател, защото съм изоставял народа в труден момент и съм бил вдигнал високо летвата. Аз изпълних задачата, с която БАН ме изпрати да подпомагам щаба и правителството. Много е лесно да си седиш на дивана, да рупаш чипс и да плюеш по Витанов. Хайде сега, пробвайте да скочите над летвата. И така всеки ден, цели 14 месеца. Като го направите, елате, лично ще ви потупам по рамото за добре свършена работа.

10. Буров е прав - част от българския народ е изключително неблагодарна. Седиш 14 месеца в окопа и ги пазиш от страховит враг, който може да им вземе живота. Те ти се подиграват и ти стрелят в гърба. Когато тръгнеш да излизаш от окопа, ти реват насреща, че си национален предател, щото си ги изоставял. Е, стига вече. Врагът е отблъснат. При това не сте ми дали и 1 стотинка нито за усилията ми, нито сте подпомогнали и с 1 стотинка разработването на методологията, с която подпомагаш опазването ви. Станете от диваните и скачайте над летвата. Така ще видите, каква е разликата между ежедневна оперативна работа и ежедневно плюене от злоба и завист по хора, които си вършат работа. Резултатите са ви описани по-горе. Очаквам да свалите базовото репродуктивно число на 0.1 и после на 0. Точността на прогнозите ми на моменти достигаше десетохилядни от процента. Това е летвата. Скачайте, вадете прогнози с точност стохилядни от процента. Всеки ще ви каже, че сте балък, че го правите без пари. Е, аз съм балък и нищо не разбирам от математика, нали така. Мястото е свободно, действайте.

11. Този канал за информация остава. 

Професор Николай Витонов публикува и фейсбук страницата "COVID-19: Информационен център за коронавируса".ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

От какво е бил болен Ленин

Правят му секретна аутопсия в дачата в Горки От януари 1921 г. Ленин се оплаква от главоболие и...

Почина д-р Димитър Марков, спасил хиляди от ампутация

Последната молба към колегите му е да се грижат за дъщеря му и да я обучат за съдов хирург Съдовият...

Палачът на Романови умира от спукана язва

През нощта на 16 срещу 17 юли 1918 г. в мазето на Ипатиевия дом в Екатерининбург са убити последният...

Окуцяване от диабет

Със слаб ток притъпяват болката Диабетната невропатия е сериозно усложнение на захарната болест. С...

Как се познава менингитът

Менингитът е много коварна болест. Сутринта нищо ти няма, а надвечер си вече в кома в реанимацията....

Ако те боли глава, нямаш диабет

При хронична мигрена рискът от диабет от втори тип спада с около една трета, но това важи само за...

3 правила за дълголетие - добра храна, движение и секс

Правило №1 - Наслаждавайте се на любовта Медици, които изучават дълголетието, редовно изтъкват...

Нова мода - биохакинг

Целта е да си по-дълго млад и здрав Преди години Сергей Фаге пише статията "Аз съм на 32 г. и...

Британец реорганизира живота след Ковид-19

Как ще се живее след Ковид-19? Вече необратимо настъпиха твърде много и твърде дълбоки промени в...