„Спутник” V няма да получи одобрение през май, не е получена цялата нужна информация

Най-малък риск от тромбози след ваксинация има във възрастта 70-79 г.

Тютюнопушене, сърдечносъдови заболявания, затлъстяване, дълъг прием на контрацептиви са сред основните рискови фактори за тромби

Kогато ваксинираните минат броя на преболедувалите, ще сме в плато

По всяка вероятност ще се наложи да се поставя бустерна доза от ваксините срещу COVID-19. Още се разсъждава дали това да е на година или година и половина, но от данните до момента е ясно, че имунитетът, който създават ваксините трае поне година, защото по това време миналата година са били ваксинирани първите хора в рамките на клиничните проучвания и те се проследяват и до днес. Това коментира пред bTV проф. Илко Гетов, представителят на България в Комитета за лекарства за хуманна медицина на ЕМА.

Одобрението на руската ваксина „Спутник” V от Европейската комисия няма да се случи през май, както беше предвидено, съобщи още той в ефира на Би Ти Ви. Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) все още не е получила цялата необходима информация, не са направени инспекции на мястото на производството на ваксината, а това са регулаторни изисквания.

В напреднал етап обаче е одобрението на няколко препарата с моноклани антитела, като очакванията са до края на юни да има официално разрешение за употребата им, допълни той в ефира на Би Ти Ви. Обясни обаче, че в САЩ един от тези препарати за момента е спрян, защото ползите не превишавали рисковете.

„Няма научни данни за абсолютната безопасност и за изграждане на ваксинална безопасност. Аз съм притеснен от това комбиниране. Текат клинични изпитвания, но нямаме още заключения”, коментира проф. Гетов и във връзка с решенията на здравните власти у нас да се даде възможност на хората, които не искат да се ваксинират с втора доза на „АстраЗенека”, да си поставят РНК.

Той обясни, че от данните, които имат в ЕМА, най-малък риск от проява на тежки странични реакции – тромби и тромбоцитопении, има при хората между 70-79 г. Като рискови фактори по принцип пък проф. Гетов посочи тютюнопушенето, сърдечносъдовите заболявания, затлъстяването, дългият прием на контрацептивни средства.

На въпрос каква е причината от тези тежки странични реакции да са засеганти основно жени, проф. Гетов отговори, че това може би има връзка с хормоналния баланс или с настъпването на месечната неразположеност.

„По принцип по-малко страдат мъжете от подобни тромботични и тромбоцитопенични реакции, но има и много генетично предразположение. Южните народи са по-малко засегнати”, допълни той.

Обясни и, че по вид, аденовирусните или векторните ваксини, имат по-агресивна технология, която кара организма да преболедува леко, но да не се разболее.

Окончателна препоръка за приложението на ваксината на „АстраЗенека” ЕМА трябва да даде в четвъртък.

Още се чака решение и за ваксината на „Янсен”, като такова все още няма и от американската агенция по храните и лекарствата.

Според проф. Гетов в момента, когато ваксинираните минат броя на преболедувалите, ще сме в плато и даде своята успешна формула за контрол на пандемията, която е: ваксинанция +мерки=на контрол на пандемията.