Рискът от тромбози е при жени във фертилна възраст и в овулация при първа игла на "АстраЗенека"

През май-юни в България ще пристигнат достатъчно количества РНК ваксини и ще можем да изградим колективен имунитет, каза по БНТ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни болести.

През април чакаме още 250 000 ваксини. Още милион през май - всяка седмица по 250 000 на "Пфайзер", и 350 000 всяка седмица през юни. И още 250 000 на "Модерна". Така че ще има достатъчно РНК ваксини за постигане на колективен имунитет, смята професорът.

За ваксинационните сертификати за пътуване той каза: Страната ни ги одобрява. Ние сме туристическа дестинация и се прави много активна политика със съседите и в ЕС да има по-свободно, но контролирано придвижване на хора. Здравият човек, който не представлява опасност за другите, е добре дошъл в нашата страна.

На европейско ниво сертификатът съдържа малко данни - името на лицето и това дали е изкарало коронавиус, има ли антитела и какъв е имунният отговор, ако е изследван, и трето - дали е ваксиниран.

Всяка ваксина е лекарство и се прилага по препоръки на производителя - ако е казал две дози, значи трябва да се прилага в две дози, заяви проф. Кантарджиев.

Дали ваксината на "АстраЗенека" може да се комбинира с друга - изследвания по този въпрос са започнали през февруари и до 1-2 седмици ще имаме резултатите от тях, за да може законово да се регулира и да се приеме това, обясни проф. Кантарджиев.

По думите му юридически все още не е издържано да се прилагат две дози от различни ваксини.

Наясно сме, че се преекспонират нещата - нито са толкова често тези тромбози, редки са - на 3 милиона се развива една тежка. Тромбозите стават само при първа игла на ваксината сравнително по-често при млади жени във фертилна възраст, които вземат контрацентипни средства.

Рискът е, вчера разговарях и с колеги от Германия - когато жената е в овулация и приема първа доза от "АтраЗенека". Това наричам имунна тромбоза и тя трябва да се лекува с гама глобулин.

Проявите на тромбози са толкова редки, че все още не може да се каже как механизмът за образуване на тромби зависи от ваксината. При втора игла няма описан случай на тромбоза.

Цената на PCR тестовете е много висока поради голямото търсене - реактивите и труда трябва да са 20 до 30 лева, засега нищо в посока намаляване не може да се направи, защото частните лаборатории определят цената спрямо търсенето, обясни още проф. Кантарджиев.

Той обясни, че в страната вече се наблюдават нови варианти на коронавируса, те са в Северна България. В момента ги уточняваме и веднага ще бъде съобщена повече информация, допълни проф. Кантарджиев.