Учени откриха изненадваща реакция на белодробните клетки, заразени с коронавируса. Тя обяснява защо лечението на инфекцията е толкова трудно, пише "МедикълЕкспрес".

Международен екип открил, че инфекцията задейства системно пресищане в белодробните клетки. Учените допускат, че комбиниране на антивирусни препарати с лекарства, които инхибират този процес, ще са по-ефективни за лечението. В тест ин витро с човешки белодробни клетки те установили, че редмесивир в комбинация с руксолитиниб инхибират процеса, което е част от вродения имунитет.

Екипът изследва действието на над 1600 лекарства, казва д-р Маджид Каземиян от университета Пардю в Индиана. "Наблюдавахме гените, повлияни от Ковид-19, но потискани от някои лекарства и руксолитиниб се оказа най-добрият препарат с такива качества."

През последните години учените откриха, че системното прсищане с белтъци, синтезирани в черния дроб, помага или допълва антителата срещу  патогени в кръвта и действа и в клетките, а не само в кръвоносната система.

Изследването установи, че този имунен отговор се задейства в алвеолите. "Това бе съвсем неочаквано. Не сме и мислили за активиране на тази система в клетките поне не в белодробните. Обикновено мислим за черния дроб и кръвообращението при като допълнителна защита от инфекции с бактерии, гъбички и вируси. Неочакваното е, че тази система се обръща срещу организма и допринася за възпаляване на тъканите при тежък Ковид-19", казва Каземиян.