8°C   София
 

Според експертите от института “Роберт Кох”, броят на заразените нараства във всички възрастови групи, но особено осезаем е ръстът при децата и младежите. Статистиката показва, че мястото, на което най-често се стига до предаване на болестта, са частните домакинства, пише "Дойче веле". 

Все по-голям процент от новорегистрираните случаи обаче са в резултат от контакт със заразен в детските ясли, училищата и на работните места. Детските заведения са отговорни за 11 процента от всички заразявания. Това е ръст от пет пъти в сравнение с предишната вълна на пандемията. В домовете за възрастни хора, където голяма част от обитателите им вече са ваксинирани, новите инфекции сериозно намаляват. Броят на заразените в болници също спада.

“В момента сме свидетели на развитие, при което дори малките деца се разболяват. Това трябва да се вземе насериозно”, предупреди министърката на семейството Франциска Гифай при посещение на детска ясла в Берлин. “Искаме чрез една добра стратегия за ваксинация, която включва възпитателите в детските ясли, и чрез целенасочено тестване да увеличим защитата и в тях”, допълва тя. Според нея е възможно децата също да бъдат тествани – с помощта на съответните декларации. “Ако не искаме да затворим детските заведения, трябва да ги защитим“, подчерта и здравният министър Йенс Шпан.

Два пъти повече инфекции при децата

При децата до 14 години 7-дневната заболеваемост се е удвоила само в рамките на месец, съобщават още от „Роберт Кох“. Все повече огнища на заразяване има в детските заведения. Подобно развитие беше отчетено и в училищата при тяхното отваряне.

Институтът “Роберт Кох” препоръчва разделянето на учениците на малки групи и силно ограничаване на контактите в тях. Експертите съветват също така да се редуват дистанционни с присъствени занятия, както и да се разделят учениците по възрастови групи, като за по-големите е препоръчително да учат от вкъщи. 

Висок риск в обществения транспорт

Отчита се и ръст в заболяванията на работното място - те са нараснали от 4-5 процента през декември до около 13 процента днес.

Според “Роберт Кох”, общественият транспорт също е едно от местата с висок риск от разпространяване на вируса. Но там проследяването е трудно. “Клъстърови ситуации сред анонимни групи от хора (например в обществения транспорт, кино или театър) са много по-трудни за проследяване от здравните власти от тези в неанонимните групи от хора (семейни тържества, училищни класове и т.н.)”, става ясно от информацията, поместена на сайта на “Роберт Кох”.

Така повечето случаи на предаване на вируса остават непроследени. Според данните на експертите, в Германия в 89 процента от случаите не може да се определи с точност къде е станало заразяването.новото нормално
04/04/2021 17:09:50

Няма отърване - докато не ни избодат всички, няма да мирясат. Преди година децата бяха само преносители, сега видиш ли, вируса мутирал лошо и вече се заразяват. И как ще определиш откъде точно става зарззяването, като няма метод за определяне концентрацията и вида на вирусите във въздуха, както се мери например въглеродния двуокис. Куп спекулации, подтикващи уплашеното стадо в една посока. А всъщност сме на път за постигане на естествения стаден имунитет, хората масово го минават тоя вирус. Има опасност ваксините да станат внезапно ненужни. А това няма да бъде допуснато

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Висоцки измръзва на балкон

Нов опит да се разбули мистерията около смъртта на Владимир Висоцки бе направен наскоро в руския...

Д-р Йовчо Топалов извърши резекцията на комунизма

На 11 януари на 90-годишна възраст почина военният лекар Йовчо Топалов, извършил пълната резекция на...

Почина основателят на ВМА проф. Йовчо Топалов

Военномедицинска академия изказа съболезнования на  близките на проф. Йовчо Топалов – началник на...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...