Това е втората донорска ситуация за годината, през 2020 г. бяха само 4

С две успешни трансплантации на черен дроб в болница “Лозенец” успяха да спасят две деца на 1 и на 7 години. Донор на органа е станал 29-годишен мъж от Горна Оряховица, изпаднал в мозъчна смърт, съобщиха от агенцията по трансплантации.

Донорската ситуация е от 26 февруари. Тя е реализирана благодарение на екипната работа на лекарите от МБАЛ “Св. Иван Рилски” - Горна Оряховица, координаторите по донорство д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова и медиците в областната болница във Велико Търново.

Спасен е животът и на 48-годишен мъж от Разград, на когото в Александровска болница е присаден единият бъбрек. Мъжът е бил с хронична бъбречна недостатъчност и от две години се лекувал на перитонеална диализа, съобщиха от болницата.

Другият бъбрек не е бил подходящ за трансплантация поради установени съдови аномалии и нарушена перфузия.

Пациентите са в добро общо състояние и остават под лекарско наблюдение.

Поради липса на съвместими реципиенти в българската листа на чакащите за трансплантация сърцето на донора е предоставено на Унгария по линия на Евротрансплант.

Това е втората донорска ситуация от началото на годината за МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” и за страната. От 2006 г. до момента великотърновската областна болница е реализирала успешно 35 донорски ситуации, дали втори шанс за живот на 91 души, нуждаещи се от трансплантация.

За цялата 2020 г. реализираните донорски ситуации са едва 4, с които беше спасен животът на 8 български граждани и на 3-ма чужденци, тъй като при една от тях нямаше подходящи реципиенти у нас.